Семейство змиярникови.
Змиярникови включват около 3700 растания, обединени в 107 вида.Тяхна родина са топлите тропически страни. Обхващат предимно тревисти двуполови или еднополови растения. Клетъчният сок на някои стайни растения от семейство Змиярникови (Araceae) е опасно отровен. Това са например: дифенбахия (Diffenbachia), аглаонема (Aglaonema), монстера (Monstera deliciosa), филодендрон (Philodendron) и кала (Zantedeschia aethiopica). Листата на Змиярникови са прости, разположени едно срещу друго и са снабдени с тънки дръжчици. Самите листа са с обшивка в основата, близо до стъблото. Цветовете им са пълни и месести под формата на житен клас. Малките венчелистчета са светлообагрени и плътно прикрепени към цветното стъбълце. Околоцветникът липсва при еднополовите цветя.

Monstera deliciosa е видът, отглеждан като стайно растение. С подходящи грижи листата ще достигнат гигантски размери - диаметър над 45 см.  няколко. Монстера делисиоза е любимо растение от години. При правилни грижи младите растения (понякога погрешно продавани като филодендрон пертузум) скоро развиват големи листа, които са перфорирани и дълбоко врязани. Нужна е здрава подпора, тъй като стъблата достигат дължина (височина) 6 м. Ако искате да имате високо растение с гигантски листа, трябва да се грижите за въздушните корени - заравяйте ги в почвата или използвайте тръба с мъх. През зимата е много важно да осигурите добро осветление. Ако няма достатъчно светлина, монстерата развива малки листа и тънки дълги листни дръжки. На плътна сянка растението спира да расте.

Съвети по отглеждането

Температура: Условията за добър растеж и развитие са нормалната стайна температура и не много сух въздух.
Поливане  трябва   да се поливат често с филтрирана вода. През зимата поливането е умерено, докато през лятото то е обилно
Торене: Пролетта и лятото се подхранват на всеки 2 – 3 седмици. Използват се комплексни минерални торове за стайни растения
Пресаждане: Да не се използва тежка глинеста почва – тя може да погуби растенията. Пресаждането става през март-април.
Размножаване: Размножават се посредством издънки или стъблени резници.

Вредители по монстера

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма или са дълги и плоски. На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца. Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.Растението клюмва.

Мерки за борба :Когато растението е по-слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по - силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно "разтваря" восъкливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия. Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки.

Трипс – при висока температура и ниска влажност се появява трипс. На доланата страна на листата трипс снася  многочислени колонии а на горната страна се появяват светли точки. В крайна сметка, връхната страна на листата става сиво-кафява със сребристи отблясъци. При масово поражение  цялата повърхност на листата става  бледовата и се обезцветява, затова листата потъмняват и падат.  Основно,  трипс нанася вреди по цветовете които се покриват с петна и се деформират.

Мерки за борба:Растението трябва да се  напръска , при необходимост и нееднократно с инсектицид ( фитивер, децис, актелик, инта-вир).

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с фина паяжина. С редите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Фините им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба:Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди.напръскайте с разтвор на актелик

Проблем на отглеждането
Листата жълтеят – при пожълтяване на повечето листа причината може да е мокра почва, особено зимата при ниски температури. При недостатъчно подхранване листата юпожълтяват от върха.
Листата жълтеят и на тях се появяват  сухи кафяви петна – недостатъчен полив.
Листата са бледи , прозрачни, след това пожълтяват – излишна слънчева светлина
Оголена долна част на стъблото , дребни листа , зле нарезани, дълги междувъзлия – недостатъчно осветление.
Сухи , кафяви връхчета  и краища  на листата – сух въздух в помещението. Ако при това има неголямо пожълтяване то причината може да бъде тясна саксия или недостатъчно подхранване.
Изсъхват и падат долните  листа – някои загуби на долните листа са естествени но ако стъблото се оголи прекалено то причината може да бъде  високата температура.  Особено зимата ако е близо до отоплението.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама