Събития

 

"Моят парк" - Ямбол 

се проведе на 15.03.2012

 

 Имаме удоволствието да Ви представим  “Моят парк - Ямбол”, поредната инициатива в нашият календар, която осъществяваме под егидата на Областния управител на Областна администрация – Ямбол г-жа Таня Димитрова.

 

 

. . .

 “Моят парк“, стартира на   02 Март – гр.Сливен

 

 

Имаме удоволствието да Ви представим най-новата ни инициатива  -  “Моят парк“, която стартира на   02 Март – гр.Сливен, и осъществяваме под егидата на Областния управител на Областна администрация – Сливен  г-н Марин Кавръков.

След успешно  проведения семинар  „Бургас – най-зелената област“ и провокираният интерес към събитието от страна на администрация, специалисти и представители на бизнеса, инициативата ще продължи развитието си с организирането на семинара  „Моят парк“ – Сливен, който ще се проведе на            2 март 2012г. (Петък) от 09:30 ч. в сградата на Областна администрация – Сливен

Тя започва със среща под формата на семинар между представители на местната власт от общините в регион Сливен и специалисти от бранша. На нея ще бъдат представени добри практики в областта на озеленяването, паркоустройството и благоустройството.

Идеята е в срещата да бъдат включени с изказвания или презентации специалисти от всички общини от Област Сливен, които да представят бъдещите си проекти или намерения в областта на озеленяването и паркоустройството – главни архитекти, зам.-кметове по строителство, началници на отдели по строителство и озеленяване, ландшафтни архитекти. Предвидено е участие и на архитекти, специалисти от бранша, преподаватели от Професионалната гимназия по строителство, представители на бизнеса.

 

 

...

 

 

Инициативата “Бургас – най-зелената област” организирана от

www.parkove.bg под патронажа на Областния управител на

Бургаска област Константин Гребенаров и Община Бургас, се

състоя на 01.02.2012 

 


 

 

 

 

     
За инициативата Медийно отразяване   Прессъобщение

 

Да превърнат запустелите територии в красиви паркове и градини е приоритет на повечето общини от Бургаска област. Това стана ясно днес по време на инициативата „Бургас - най-зелената област“, която се организира от интернет портала www.parkove.bg, под патронажа на Областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров и Община Бургас.

 На събитието присъстваха представители на общини от региона, Съюз на архитектите Бургас, Съюз на ландшафтните архитекти Бургас, специалисти по озеленяване и фирми от бранша.

 Целта на събитието е обмяна на опит и добри практики в областта на озеленяване, паркоустройство и благоустройство. На семинара бяха представени постиженията на Бургас в зеленото строителство, както и бъдещи проекти. Стана ясно, че само за последните четири години в общината са засадени 31 530 храсти и 2150 дървета, създадени са 87 дка нови зелени площи.

Предстои изпълнението на втората част от ларгото на Бургас - от площад Тройката до Бургаски свободен университет. Предвиждат се и нови постоянни изложбени халета, където да се провежда традиционната изложба на цветя „Флора Бургас“.

 Приоритет на много от общините в Бургаска област е да променят градските си центрове.

 Проект за изцяло променена градска част, парк с много атракции и подземна поливна система се изпълнява в момента в Карнобат. Проектът се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщи зам.-кметът на Община Карнобат Стефка Иванова.

 Идеи и проекти за нови градски зони имат също в Средец, Приморско, Поморие, Айтос, Царево. В Царево имат идея и за Морска градина в курортното селище Лозенец. Велоалея, която да свърва новата със старата част, е сред бъдещите проекти на Поморие. Там са планирани и 3 голф-игрища - в Каменар, Лъка и Каблешково.

 Фирмите също имаха предложение към общините как да направят градските си зони близки до природата, при това без да харчат много пари. "Съветът ми към всички общини е да заменят асфалта с павета, защото е много по-красиво, а и по-трайно. Вече е тенденция общините да изпитват изделията, които поръчват, в независима лаборатория, за да контролират качеството. Така няма да се налага да се правят непрекъснати ремонти. В Шумен например тестваха нашите изделия в лаборатория, затова техният център сега има 15 години гаранция", обясни управителят на "ЛЕО - Бетонови изделия" Иван Димитров.

 Най-честата грешка, която се прави при озеленяването, е внасянето на растения от други държави и засаждането им веднага. "Затова след една година те изглеждат плачевно. Нужно е това растение да се засади тук, да се приспособи към нашите условия 4-5 години и едва тогава да бъде засадено в парк или градина. Това го правим ние в нашите оранжерии, когато внасяме чужди за нашите условия растителни видове", обясни Петьо Панайотов от "Бургасцвет 90 - Танев".

 Председателят на Съюза на ландшафтните архитекти в Бургас Атанас Стоянов препоръча на общините да работят с ландшафтни архитекти, защото такива са назначени в малко администрации. С промени в закона професията "ландшафтен архитект" вече присъства в Националния класификатор на професиите. Само в Бургас има между 30 и 35 такива специалисти, посочи архитект Стоянов.

 На днешната среща бе представена и специалност "Парково строителство и озеленяване" на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". Това е единствената подобна паралелка в цялата област, а нейни възпитаници успешно се реализират и като технически ръководители на зелени площи, и като специалисти в разсадници и оранжерии.

 

 


 

 

Приоритет в бюджетите на повечето общини от Бургаска област е озеленяването и превръщането на запустели територии в красиви паркове и градини.

С  благоустройство, създаване на нови пешеходни зони, красиви улици, паркове и площади са свързани и проектите, които се разработват от общините за отпускане на евросредства.
Това стана ясно по време на инициативата "Бургас – най-зелената област", организирана от интернет-портала www.parkove.bg под патронажа на областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров и със съдействието на община Бургас.

Тя събра представители на общини от региона, ландшафтни архитекти, специалисти по озеленяване, фирми от бранша, научни работници. Целта е обмяна на опит и добри практики в паркостроителството и озеленяването между всички, ангажирани в тази сфера.

Заместник-кметът по строителството на община Бургас Костадин Марков и ландшафтният архитект на община Бургас Светлана Танева представиха постиженията на Бургас в зеленото строителство, както и бъдещите проекти.
Стана ясно, че само за последните четири години в общината са засадени 31 530 храсти и 2150 дървета, създадени са 87 дка нови зелени площи.

Предстои изпълнението на втората част от ларгото на Бургас – от площад Тройката до Бургаския свободен университет.
Нови постоянни изложбени халета ще заменят сегашните помещения, в които се провежда традиционната изложба на цветя "Флора Бургас", стана ясно още от представянето на община Бургас.

Ларгото в Бургас е вдъхновило повечето общини от региона изцяло да променят градските си центрове. В момента такъв проект се изпълнява в Карнобат – за нов център, градски парк с много атракции, с подземна поливна система. Проектът се финансира по оперативна програма "Регионално развитие", съобщи зам.-кметът на община Карнобат Стефка Иванова.

Идеи и проекти за нови градски зони имат също в Средец, Приморско, Поморие, Айтос, Царево. В Царево имат идея и за Морска градина в курортното селище Лозенец.
Велоалея, която да свързва новата със старата част, е сред бъдещите проекти на Поморие. Там са планирани и 3 голф-игрища – в Каменар, Лъка и Каблешково.

Фирмите също имаха предложение към общините как да направят градските си зони близки до природата, при това без да харчат много пари. "Съветът ми към всички общини е да заменят асфалта с павета, защото е много по-красиво, а и по-трайно. Вече е тенденция общините да изпитват изделията, които поръчват, в независима лаборатория, за да контролират качеството. Така няма да се налага да се правят непрекъснати ремонти, обясни управителят на "ЛЕО – Бетонови изделия" Иван Димитров.

Най-честата грешка, която се прави при озеленяването, е внасянето на растения от други държави и засаждането им веднага. "Затова след една година те изглеждат плачевно. Нужно е това растение да се засади тук, да се приспособи към нашите условия 4-5 години и едва тогава да бъде засадено в парк или градина. Това правим ние в нашите оранжерии, когато внасяме чужди за нашите условия растителни видове", обясни Петьо Панайотов от "Бургасцвет 90 – Танев".

Председателят на Съюза на ландшафтните архитекти в Бургас Атанас Стоянов препоръча на общините да работят с ландшафтни архитекти, защото такива са назначени в малко администрации. С промени в закона професията "ландшафтен архитект" вече присъства в Националния класификатор на професиите. Само в Бургас има между 30 и 35 такива специалисти, посочи архитект Стоянов.

На срещата бе представена и специалност "Парково строителство и озеленяване" на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето".
Това е единствената подобна паралелка в цялата област, а нейни възпитаници успешно се реализират и като технически ръководители на зелени площи, и като специалисти в разсадници и оранжерии.

 
потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама