Марантата е тропическо растение с широки овални листа. Известни са 23 вида. Най-разпространени са Maranta leuconeura. Марантата израства до не повече от 30 сантиметра. Листата растат хоризонтално, най-много до 15 сантиметра. При липса на светлина се вдигат нагоре и се прибират едно към друго. В зависимост от вида са с почти бял, светлозелен или маслинено зелен цвят.

Като стайни растения  Калатея Calathea, Ктенанта Ctenanthe, Маранта Maranta и Строманта Stromante. Това са многолетни тревисти растения с добре  развити удебеления за запаси от вода и хранителни вещества  Олемо удебеления за запас  с вода и хранителни вещества, позволяващи да  достатъчно голям период на засушаване. 
Характерен признак само за марантовите може да се отбележи е удебелението на връхната част на дръжката, непосредствено около самия лист. Благодарение на това приспособление марантови  да повдигат и да завъртат листата си към източника на светлина. Марантовите се отнасят към декоративно – листните растения.Затова , цветовете им са малки и невзрачни, събрани в класовидно съцветие. После цъфтежа при някои видове  марантови надземната част отмира. Но при това растението не преминава в стадий на покой и не загива. Остава се на предишното място и продължава да се полива тъй като скоро се появяват млади вейки.

Съвети по отглеждане

Светлина: През слънчевите месеци предпочита шарена сянка, умерена, непряка слънчева светлина. През зимата има нужда от много светлина. При оставяне на пряка слънчева светлина се наблюдава обезцветяване или изгаряне на листата.
Размножаване: Чрез издънки, които се оставят за известно време във вода, за да поникнат коренчета.
Почва: Добре е почвата да бъде леко кисела, силно пропусклива, бедна на варовик, с малко пясък, пресята листовка, прегоряла тор, торф.
Поливане: С престояла вода със стайна температура. Полива се, когато почвата е влажна, почти изсъхнала – не бива да се допуска подгизване. През зимата поливането се прави по-рядко. Добре е също да се напръсква редовно.
Ако поливането не е достатъчно, долните листа пожълтяват, а горните стават на петна и се извиват. Ако пък въздухът е студен и сте прекалили с поливането, стъблата вехнат и загниват.
Температура:Марантови са топлолюбиви растения. През лятото нормалната стайна температура е не повече от 27-30°С. Зимата е препоръчителна 16-18°С, но не по малко от  14°С. Избегвайте резките температурни промени.
Пресаждане: В млада възраст се пресаждат всяка година.Саксията не бива да бъде много голяма.

Растенията от сем. Марантови имат и още едно интересно приспособление помагащо за размножаването. Насекомите  полазващи в тръбичката на цвета за нектар се закачат за неголям израстък които раздвижва тичинката, тя се докосва с тичинката до тялото на насекомото  и оставя по него прашец, който след това се пренася  в друг цвят и остава на плодника  като извършва опрашване.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама