Семейство Марантови.

Родина–тропиците на Америка. Растение  с овални ярко-зелени листи, имащи пъстролистна форма. Маранта е забележително ефектно с рисунъка на листата си на които на равен фон се отделян нарисуваните жилки или петна. Общият фон на листата варира от почти бял до тъмно зелен цвят и черно.
 Марантата е малко тропическо тревисто растение. Носи името на венецианския медик Бартоломео Маранта, живял през XVIIIв. Има изключително красива шарка на листата, които са широки, овални, с дължина до 15 см. Достига до 25 см височина. Цъфти през пролетта и лятото с дребни бели с лилави петна цветчета, които се губят на фона на ярките листа. Характерна е реакцията й към светлината – на по-тъмно, листата й се вдигат нагоре и стават като затворена розетка, а на светло се обръщат и заемат хоризонтално положение – розетката се отваря.

Maranta kerchoveana –листата са сивосиньо злени с тъмно или кафяво зелени петна с неправилна форма по дължина на средната жилка. Отдолу са сиво зелени , без рисунък. Цветовете са малки , бели по 2-3 в съцветие.

Съвети по отглеждането

Температура:Марантата се отглежда при температура 20-22 градуса и обича по-влажен въздух - затова е добре да се сади в по-широки саксии, които ще осигурят достъп до въздушната влага на корените.
Поливане: Полива се с престояла вода със стайна температура, при пресъхване на почвата, листата се свиват като тръбички и особено през лятото, трябва да се пръскат. Поливането не трябва да води до прекомерно трайно омокряне на почвата, което ще наруши въздушния и режим.
Пресаждане: Пресажда се само ако размерите на растението изискват прехвърлянето му в по-голям съд.
Торене:За подхранване може ежегодно да се подменя най-горния почвен слой. Почвата да бъде смес от пресята листовка, торф, прегорял тор, с малко пясък. Препоръчва се за приложение в малки композиции, любителски колекции, зимни градини.
Осветление: Ако искато да запазите ярка окраската на листата, сложете саксията встрани от прозорците или направо в някое по-тъмно ъгълче на стаята ви, където ще я достига само разсеяна светлина.
Размножаване: Размножава се с издънки, които можете да отделите при пресаждането от главното растение и да оставите за няколко седмици във вода, докато развият кореновата си система.

Вредители:

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма или са дълги и плоски. На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца. Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.Растението клюмва.
Мерки за борба:Когато растението е по-слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по-силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно "разтваря" восъкливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия. Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението.

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина. Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба:Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди,напръскайте с разтвор на актелик.
Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама