Семейство пирени. Красиво цъфтящи храсти във вид на нискостволни коронеси растения. Известни са повече от 350 вида. Произлезли  от Индия и Китай  в планинските райони на Кавказ и Сибир.
 
„ОранжБовен” – с нежно- пурпурен цвят, 6 см в диаметър, бяло петно., 7 см в диаметър.

 

Съвети по отглеждането

Температура: Съхранява се в прохладни помещения. Желателно е есен.  В период на напъпване се  подържа температура около 6-8°С, а след това през  два месеца, към момента на цъфтеж се повишава до 12-15°С.
Осветление: ярка светлина, но не преки слънчеви лъчи.
Полив: Почвата трябва да бъде винаги влажна, за поливане да се използва само мека вода. От пресушаване азалиите губят не само цветовето, но и листата.
Влажност на въздуха: изисква  много висока влажност на въздуха. Оросява се само с мека, престояла вода. Полезно е и честото измиване на растенията с хладка вода под душ. По време на цъфтеж се пръска с много фин пулверизатор.  От капките могат да се появят петна на листата. Може да поставите саксията с азалии върху подложка с мокър чакъл и мъх. А още по-добре да посадите  азалията в глинена саксия, която  да поставите в кашпа и да запълните  разстоянието между стените с  влажен мъх. По време на растеж, особено по време на формиране на пъпките, полезно е да давате течни торове като ги редувате с минерални. Подхранвайте растението често.
Пресаждане: най-добрата почва за азалиите е хвойнова почва. Такава почва добре се проветрява и не задържа излишна влага.  Азалията има повърхностна коренова система, затова и саксиите не е нужно да са особено дълбоки.
Подрязват се всяка пролет. След цъфтеж се скъсяват всички  стари клончета и се оставят да израстат новите, гъсто растящите се прореждт, изчистват се слабите. Старите екземпляри се подмладяват с ниско подрязване и засаждане през лятото в грунт. Азлията в период на  покой с опадали листа се държи на прохладно и тъмно място в мазата.

Размножаване: Размножава се предимно с резници, чието вкореняване и отглеждане 2-3 години до цъфтежа е трудно при домашни условия. Затова се препоръчва да се набавят растения с гъста, правилна коронка, свежи листа и добре оформени цветни пъпки.
При добро отглеждане, азалията може да ви радва с цветовете си дълги години.
След приключване на цъфтежа може да вземете резници от младите филизи, които излизат изпод цвета. Резника се сади в грунт ( азалиятане понася почвата) се покрива със стъкло и черна кърпа. Оставя се на 18-20°С в абсолютна тъмнина.  Преди поставянето на резника в грунт се потапя в разтвор на  heteroauxin ( таблетка на 1 л.вода) предварително разтваряме калиев перманганат до слабо розов цвят) поливката е умерена. Темпертурата за поливане трябва да е по-висока от стайната. Вкореняването на резниците  става за два и повече месеца. Когато резника  започне да расте, то е необходима адаптация( открива се стъклото след обяд за час)


 Азалиите цъфтят късно зимата и рано през пролетта. Когато купувате азалия ,избирайте растение с няколко цвята и много пъпки. Без правилните грижи цветовете ще увяхната а пъпките ще опадат. Тайната на продължителният растеж на азалиятта и съхраняването до следващата година  се крие в обилният полив, почвата трябва да бъде винаги влажна, невисока температура и ярка разсеяна светлина.увяхналите цветове се отстраняват а короната се формира.


Проблеми при отглеждането


Набръчкване на листата: най вероятната причина  за набръчкване и опадване на листата – недостатъчен полив.  Може няколко пъти в седмица да потопите саксията в  дълбок съд с вода  до пълното и насищане. Друга възможна причина може да бъде нискаската влажност на въздуха.( поставете саксията във влажен торф ) или много високата темперара или прекалено яркото слънце.
Кратък период на цъфтеж. Много топъли сух  въздух. Поставете саксията по далеч от отоплението и ежедневно оросявайте листата. Причина за преждевременното  увяхване на цветовете  може да бъде и прекалено ярката слънчева светлина и недостатъчният полив.
Пожълтели листа : прекалената влага или твърдата вода.
Слаб ръст, кафяви листа, слаби пъпки или отсъствие на цъфтеж: могат да бъдат свързани с посаждането на азалията в неподходяща почва.Виждайки в магазина саксия с красивоцъфтящи цветя много хора не могат да издържат и я купуват , но много не знаят, че  азалията не може да расте и цъфти в обикновенни стайни условия. Необходимо е да им осигурите прохладна и влажна атмосфера.
Можете да поставите саксията с азалии между прозоречните рамки , там е по прохладно но се налага да  внимавате за температурата да не пада под8°С , в момента  като избият около 13°С


Вредители по азалията


Щи тоносни въшки- Въшките се заселват по долната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести
Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса". Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. Добри резултати  дава обработката с актар и карбософ.


Галова Нематода - микроскопични кръгли червеи, които живеят в почвата и увреждат корените на растенията
Увредените корени на растенията не могат да поемат достатъчно хранителни вещества и постепенно умират. За съжаление заболелите от галова нематода растения трябва да се унищожат, но ако пораженията по корените са все още малко, можете да се опита следното: Извадете растението от саксията и унищожете пръстта.Измийте корените и отрежете удебеленията. Използвайте нова саксия за засаждане.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама