parkove.bg / Справочник - Флора / Араукария Стайна ела - Araucaria ..

Араукария Стайна ела - Araucaria heterophylla

Семейство декоративнолистни :Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка. Разкошно хвойново дръвче – явява се единствената хвойнова
порода сред стайните растения. Араукария се отглежда леко и е привлекателна за домашния интериор.


Араукария Стайна ела  Araucaria heterophylla – това вечнозелено хвойново дръвче с растящи перпендикулярно на ствола клонки ,достига в стаята височина до 2 метра. Наричат я още стайна ела.Родината й е остров Нордфолк и островите между Австралия и Нова Каледония.
Арукарията се нуждае от светло, но в обедните часове укрито от преките слънчеви лъчи място. Тя добре понася прохладните помещения. Трябва да се полива с топла нехлорирана вода. В отопляемите помещения, където светлината пада само от едната страна, арукарията расте несиметрично.      

СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО


Температура: Обича светло до полусветло, хладно и влажно място. То е единак и има нужда от много пространство. Не се препоръчва за стая с парно отопление, тъй като от топлината бързо изсухват игличките. През лятото го изнесете на открито и светло място.
Осветление:Ярка, разсеяна светлина. През лятото се чувства най - добре на свеж въздух, на лека сянка.
Поливане: растението се нуждае от постоянен полив и не понася засухата. Не се препоръчва поливането с твърда вода. Препоръчва се дъждовна и не мека вода.
Торене : За подхранване на араукария се използват обикновенни торове но ½ доза. Похранването се извършва от април до август през 3 седмици.  не се използват органични торове.
Влажност на въздуха; в топлите стаи е необходимо да се оросява по два пъти на ден. Почвата в саксията се покрива с торфен мъх.
Размножаване : размножаването се извършва в късната есен със семена. Семената бързо загубват способността си да покълват, затова ги заровете веднага и осигурете добър дренаж на почвата. Семената покълват след около 4 месеца. Пресажда се на 2 – 3  години.
За подмладяването на араукарии -по старите от 5 – 6 год,  връхната част на ствола  се затваря в саксия или политилиенов плик с лека листна почва като предварително направите по  ствола недълбок разрез.  След вкореняването  се отрязва.
Още в древността  лекарите са съветвали  страдащите от астма да отглеждат в дома си арукари. Освен това тя подобрява химическият състав на вуздуха.
Добавете в почвата за арауакария свежа хвойнова почва , до 30% има чудесен ефект.  Растението израства със здрави иглички .Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама