Апорокактусът е роден в Мексико. В природата са разпространени 6 вида.

За да се радвате на апорокактуса през зимата, то го дръжте при температура 7-10 градуса. Осигурете му ярко осветление, но го приучавайте към слънцето бавно. Поливайте обилно през пролетта и лятото, през есента съкратете водата, а през зимата напояването трябва да е рядко, особено ако растението се държи на студено.


СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО


Температура: Умерена, зимен покой 7-10°С, минимум 5°С, при сухо съхранение.
Осветление:  Денонощното пребиваване на свеж въздух през цялото лято закалява и укрепва кактусите, като повишава съпротивителните им сили към болести и вредители. Но ако вече сте изнесли апорокактуса навън, то не трябва да го внасяте през нощта вътре, тъй като има опасност от опадане на цветовете. Растението лесно свиква с нощните спадове на температурите. Ако оставите през цялото лято растението на балкона, то ще цъфти по-обилно, а цветовете ще са по-едри, трябва само да се погрижите за предпазването от яркото слънце.
Поливане: обилно през пролетта и лятото, с настъпване на есента се съкращава, а през зимата съвсем рядко.
Торове: от началото на пролетта до края на лятото се подхранва  със специални торове за кактуси.
Влажност на въздуха: Апорокактуса е устойчив на сух въздух, но обича периодично да се оросява с топла вода, помага за опазването от  Ухозалка.
Пресаждане: почва - глинеста почва, торф и пясък в съотношение 1:1:1 и тухлени трохи.  Скасията за апорокактуса трябва да бъде  плитка,  тъй като кореновата им система е много слаба. Пресаждат се много младите растения всяка година а, по-старите на 1- 2 години.
Размножаване: семена и резници.

Вредители:

Апорокактуса много често е нападнат от ухозалката. И ако не вземете мерки, то растението ще умре.
Мерки за борба:Пръска се с разтвор на  актелик (1-2 мл на литър вода). За профилактика се измиват стъблата на кактуса  с мед. Спирт, но понякога заради големите си размери това е доста трудно.

Съвети


Апорокактус не понася излишната влага или застояла в саксията. Затова е нужен добър дренаж. Не се полива със студена вода.
В продажба можете да намерите кактуси апорофилуми – това е селекциониран кактус, хибрид на апорокактус с епифилюм.
Апорокактусът, както и всички останали други кактуси се нуждаят много от свеж въздух. Затова през лятото е най-добре да ги изнесете в градината или на балкона и да ги оставите там до есента.
Когато цъфти, растението не се мести.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама