Семейство лилиевидни. Наброява около 340 вида, разпространено е в тропическия район на Африка, о.Мадагаскар и Аравийският п-в.Перлено алое - със зелени листа, разположени в розетка и покрити от двете страни с брадавички, изглеждащи като малки перлички.
СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

Температура: През зимата се съхраняват в прохладни места (12-13°С). Лятото е добре да стоят на открито, на въздух. В топлите и тъмни стаи  алое расте бързо, издължава се, но става бледо, губи красотата си.
Осветление:през лятото обича слънцето, но е необходима адаптация и сянка в горещите дни.
Поливане: умерено, особено през зимата, оросяване се извършва  внимателно, да не попада вода в пазвите на листата, предизвиква загниване.
Торене: от май до август алое се подхранва на две седмици с комплексен минерален тор за кактуси и други сукуленти.
Пресаждане:Почвата за алое е 2 часи глинесто горска, 1 част листногорска, 1 част хумус и 1 част едрозърнест пясък. Присаждането се извършва през пролетта. Младите растения се присаждат ежегодно,старите на 2-3 год.
Размножаване: чрез семена, резници, коренови израстъци. С резници се размножават през цялата година, но най-добре е пролетта и лятото. Резниците задължително се подсушават.


Декоративното алое много често страда  в нашите домове. Отглеждат го по-скоро като лекарство, редовно го оскубват, режат и малко се грижат за условията му. А можете да получите много красив екземпляр с малко грижи.


ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО


Най -често алое страда от излишна влага, ако поливате прекалено често корените загниват, растението умира.
Също така, алое страда и от липсата на слънчева светлина, особено през зимата. В  този случай, стъблата се издължават, листата са малки и редки.
Не е добре да се присажда в тежки глинести почви. Лошо се изпарява водата и няма въздух.
Лечебен ефект, т.к. много хора не знаят, лечебни свойства имат само зрелите листа, които са израснали най-малко на 15 см. Най добре е да се срежат в есенно-зимния период. Лечебни свойства има само свежият сок.
През лятото алое  прави дъщерни розетки, ако ги отделяте, то растението може да има  големи, красиви и месести листаДобави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама