parkove.bg / Справочник - Флора / Алое ветрилообразно - алоe plicatilis

Алое ветрилообразно - алоe plicatilis

Семейство лилиевидни. Наброява около 340 вида, разпространено е в тропическия район на Африка, о.Мадагаскар и Аравийският п-в.

Ветрилообразно алоe plicatilis –неголямо дърво  с къс,разклоняващ се ствол.Има по 10-16 сиво зелени листа поредени по клончетата  в два редаСЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

Температура: През зимата се съхраняват в прохладни места (12-13°С). Лятото е добре да стоят на открито, на въздух. В топлите и тъмни стаи  алое расте бързо,издължава се, но става бледо,губи красотата си.
Осветление:през лятото обича слънцето, но е необходима адаптация и сянка в горещите дни.

Поливане: умерено, особено през зимата,  оросяване се извършва  внимателно, да не попада вода в пазвите на листата,предизвиква загниване.

Торене: от май до август алое се подхранва на две седмици с комплексен минерален тор за кактуси и други сукуленти.Пресаждане:Почвата за алое е 2 часи глинесто горска,1 част листногорска, 1 част хумус и 1 част едрозърнест пясък. Присаждането се извършва през пролетта. Младите растения се присаждат ежегодно,старите на 2-3 год.
Размножаване:чрез семена,резници,коренови израстъци . С резници се размножават през цялата година, но най- добре е пролетта и лятото. Резниците задължително се подсушават.
Декоративното алое много често страда  в нашите домове. Отглеждат го по - скоро като лекарство,редовно го оскубват,режат и малко се грижат за условията му. А можете да получите много красив екземпляр с малко грижи.


ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО


Най -често алое страда от излишна влага. Ако поливате прекалено често, корените загниват,растението умира.
Също така, алое страда и от липсата на слънчева светлина , особено през зимата. В  този случай, стъблата се издължават, листата са малки и редки.
Не е добре да се присажда в тежки глинести почви. Лошо се изпарява водата и няма въздух.
Лечебен ефект, т.к. много хора не знаят, лечебни свойства имат само зрелите листа, които са израснали най малко на 15 см. Най - добре е да се срежат в есенно-зимния период. Лечебни свойства има само свежият сок.
През лятото алое  прави дъщерни розетки, ако ги отделяте, то растението може да има големи, красиви месести листа


Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама