Семейство  Олеандрови
Родина - тропическа Америка. Екзотични и достатъчно редки цъвтящи растения, обичащи оранжерейните условия (влага и топлина).

Allamanda cathartica-Това е висока, бързорастяща  лиана. Ако за 3- 4 години не я подрежете, тя ще достигне 3 метра. Отглежда се като ампелно растение или храст. Тя се нуждае от опорна решетка. Листата са кожести, лъскави с дължина 12,5 см, леко извити в края. Цветовете са восъчни, с форма на тромпет и размер 5-7 – до 12 см  в различни оттенъци на жълтото.


 

Съвети по отглеждането


Температура: Аламанда е  топлолюбива. През лятото нормалната 20-25 °С, зимата не по-малко от 14 °С.
Осветление: Светолюбива, през лятото е  нужно полноцено слънчево осветление. Но от октомври месец с понижаване на  температурата растението се държи на светло място, защитено от преките слънчеви лъчи.
Полив: Обилен в летния период, почвата не трябва да пресъхва в никакъв случай. От есента до пролетта поливът е умерен, полива се само, ако е пресъхнала почвата..
Торове: пролет и лято  (от март до август) аламанда се подхранва през няколко седмици, използват се комплексни торове за декоративни растения.
Влажност на въздуха: В период на растеж, от март до  август се извършва пръскане но така, че водата да не попада  на цветовете.
Пресаждане: Пресаждат се ежегодно през периода февруари – март. Едновременно се подрязват  филизите за да се стимулира цъфтеж.Почвата за аламанда трябва да бъде хранителна-1 част  горска почва, 1 част- хумус, 1 част пясък
Размножаване: силни резници, отрязани през пролетта се вкореняват на стайна температура при подгряване на почвата.
Аламанда, наричана още златна камбана, расте много бързо затова ако забележите  корени да се показват от саксията, растението трябва да се присади Понякога се налага младите растения да се присаждат по 3 пъти в година. Възможно е и да не сменята съда, а да подрежете корените и добавите свежа почва.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО


Ако аламанда не цъфти или слабо, то възможно е причина за това да е прекалено топлото или студено помещение за зимуване. Недостатъчното осветление през лятото или прекалено осветено през зимата , недостатъчно хранителни вещества в почвата или прекалено много азотни торове.
Листата се сгърчват, навиват и падат – това може да означава ниска температура, зимата не по-малко от 13-14°С, а лятото не по-малко от  18°С.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама