Семейство: Кутрови (Apocynaceae)

Родината на това семейство растения е Централна и Южна Африка. Представителите на този род се отнасят към групата с  дървоподобни,  стъблени секуленти. В природата  достигат гигантски размери – до 10 метра височина. Култивираните растения са много взискателни  и   капризни, израстват средно около 30-35 см.
Адениум е получил названието Роза на пустинята  заради цветовете си, които приличат на розички. Сокът на адениумът е силно отровен във всички части на растението.СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

Температура: Аденумът е топлолюбиво растение, развива се добре на около25-27 °.През лятото и през зимата не по-малко от 10°. Кореновата му система не понася ниски температури.През лятото е добре да го поставите на открито, на въздух, в градината или на балкона.
Осветление: За Аденума е нужно много светло и слънево място. Добре се развива на южните прозорци. Обаче, към яркото слънце през пролетта трябва да се адаптира постепенно.
Поливане: След като окапят листата, до образуването на нови леторасти рстението не се полива. През пролетта и лятото се полива умерено, между поливанията почвата да успее да поизсъхне. Например, в горещите летни дни се полива веднъж в седмицата. Аденумът е много чувствителен към обилното поливане, от това лесно се получава кореново гниене.
Торове:При образуването на  цветове  и нови  листа  аденумът се подхранва със специални торове за кактуси, разтварят се във вода и се полива. Подхранването се извършва не повече от веднъж месечно.
Влажност на въздуха: Адениумът обича периодично да бъде оросяван с пулверизатор, така че водата да не се стича по вейките, по време на цъфтежа не трябва да попада вода върху цветовете.
Присаждане: Всяка година през пролетта, аденумът се присажда в рохкава,л еко кисела почва.  Всяка глинеста почва е подходяща с добавка от речен пясък. Можете да използвате готова почвена смес за кактуси. Можете да добавите и 1 част пясък към готовата смес. Дренажът е задължителен, младите растения се пресаждат задължително всяка година а старите, на повече от  3 години се присаждат през година, като  всяка година се подменя горния слой почва. След пресаждането се полива не по-рано от седмица.
Размножаване: Размножава се чрез семена, резници  или калеми.  Семената  на аденума при съхранение губят своята жизненост, затова е желателно да се използват пресни. Семената прорастват при затоплена почва.


Съвети :

Дебелият Аденумът в  период на покой е желателно да се държи в по-прохладни помещения  с температура през нощта около  13 °С. Той може да презимува  в обикновенни стайни условия с по-високи  температури, но е необходимо редовно да се оросява и да се полива на рядко. За да цъфне аденумът след периода на покой  е необходимо да се съблюдава  прохладният климат ежегодно

Проблеми на отглеждането:

Листата са вяли, а стъблото се набръчква и почернява – растението вехне. Ако листата почерняват и падат,  значи е хладно в стаята
Ако листата и стъблото се сбръчкват и кафенеят означава, че има слънчеви изгарения от яркото  пролетно или лятно слънце след зимата или дългите облачни дни.
Ако  растението не цъфти и расте много бавно, в периода на покой, растението е било на много тъмно
Цветовете много бързо увяхват, ако в стаята е горещо и сухо. Адениум може да бъде поразен от брашнен молец и аккари.
Когато Аденимът е в покой през зимата растението не се полива.В много раннна пролет  връхните леторасти могат да започнат да почерняват и изсъхват от недостатъчно влага. За да се избегнат подобни проблеми е необходимо  през зимата периодично да се оросяват растенията с топла вода.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама