Семейство слезови:

Родината на Абутилона е Южна Америка , нарича се още Стаен клен. Вечно зелено дръвче с кленовидни, зелени или пъстри листа.Това растение е забележително с оригиналните си листа и пищни цветове. Цъфти от началото на пролетта до късна есен. При стайна температура от 10-15°C цъфтенето може да продължи и през зимата. Растението е разклонено, леко храстовидно.При цъфтене, всяко клонче се покрива с цветове и пъпки. Абутулона е бързорастящо растение, а ако се пресади в градината може да достигне до 1.5 м. височина и до 1м в диаметър. Затова, ако се нуждаете от бързо растящо растение, което да запълни стаята Ви, то  Абутулона е най-добрият избор.
 
СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

Температура: обича прохладни помещения.През зимата стайната температура е в границите от 10-13°С,  максимално до 15°С.
Осветление: Светлолюбиво,предпочита пряка слънчева  светлина в продължение на няколко часа на ден.През зимата е нужно слънчево помещение.За предпочитане е  в близост до южните прозорци.
Поливане: Обилно поливане от пролетта до есента.През зимата е необходимо умерено поливане.
Торене: От началото на месец Април започва подхранването със специални минерални торове за цъфтеж което приключва в края на август.Можете да използвате препарати като”Дъга”,”Идеал”  и др. Не е желателно внасянето на  органични торове повече от веднъж през лятото.
Влажност на въздуха: Периодичното оросяване е много полезно.
Присаждане:Почва – 1 част горска почва,1 част листна, 1 част торф,1 част хумус,1 част пясък
Размножаване:Лесно се размножава от семена които поникват за  три седмици .Растенията цъфтят след петия месец на посяването си.За посяването им е необходима леко песъчлива почва,семената се покриват със слой от няколко  милиметра..Укрепналият разсад се пикира в саксии.Возможно е размножаване и чрез резници.

Забележки: 

При отглеждането на растенията през зимата при температура по-висока от 15°С листата на растението окапват ако въздухът е сух.
При прекомерно поливане или изсъхване на почвата в саксията, листата , цветовете и пъпкитесъщо могат да окапят.
Подрязването на Абутилона удължава периода на цъфтеж.В средата на лятото се подрязват всички избуяли,обезлистени или изсъхнали клонки.Здравите клончета се подрязват на половина или на 1/3 от дължината.
Пъстролистните видове на Абутилона се размнижават само чрез резници. Размножаването на Абутилона чрез резници се извършва в края на февруари-началото на март.Резниците се вкореняват най-добре в отопляемо помещение, в почвена смес от горска почва и пясък,характерното е че всяка резница се покрива с полиетилен.

Вредители:
За съжаление Абутилона в стайна условия много често е подложен на на нападението на вредители.При откриването им е  необходимо да се обработят всички поразени листа,цветове и пъпки със сапунена гъба от двете страни  на листата за механично почистване.При по-големи поражения   по растението е необходимо да се напръска с Децис(1 мл на 1 л.вода).


При появата на червени аккари е необходимо да се увеличи влажността около растениетоДобави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама