Семейство орхидeи.

Тези декоративно-цъфтящи растения се отделят в особена група.Те, които се славят като капризни и трудни за отглеждане растения, с малко повече старание и внимание от страна на любителите им, могат да красят всеки един дом.
Много важни за успешното отглеждане на стайните орхидеи са саксиите, в които растат. Трябва да се избягват саксии от глина, защото те бързо изпаряват влагата, от която тези растения силно се нуждаят. По-добре използвайте пластмасови, по възможност прозрачни саксии. Добре е светлината да достига и до корените, тъй като в тях протича фотосинтезата, една специфична особеност на орхидеите.
Отстрани на саксията и по дъното и трябва да има отвори, през които да се отцежда излишната вода и да влиза кислород. На дъното задължително се натрошават кори от бор, премесени с блатен мъх, да се подобри дренирането на почвата.
За орхидеите се използва специален почвен субстракт, който включва натрошени кори от бор (престояли във вряла вода, за да бъдат унищожени евентуални вредители), премесени с блатен мъх, евентуално едър пясък и парчета дървени въглени. Така приготвената смес е изключително водо - и въздухопропусклива.
Растенията са изключително светлолюбиви, но все пак за тях пряката слънчева светлина е пагубна. През лятото ги прекривайте с леки завеси или щори. Орхидеите свикват бързо и с изкуствена светлина.

Поливането на орхидеите: трябва да се извършва много внимателно. Саксията се поставя в по-широк съд, пълен с мека вода, около 2 градуса, за около половин час.Орхидеите задължително се опръскват, тъй като естествената им среда се характеризира с висока влажност на въздуха. Трябва да се избягва опръскване, когато растението е на силно слънце или температурата в помещението е по-ниска.

Температура и осветление за орхидеята: Искани се да кажем, че прозореца разположен на юг е най- доброто място за орхидеята, но това съвсем не е така. Орхидеята се нуждае от много ярка разсеяна светлина, затова и е нужно засенчване в горещите часове на дена на южния прозорец. Добре се чувства на източният прозорец, ако не е засенчено от дървета, но може да се наложи засенчване като на южното.Колкото повече светлина и свеж въздух, толкова по -добре ще расте и ще се развива растението. За да расте и се развива добре, да цъфти е необходимо да му се осигури продължително осветление през деня, около 12-15 часа. Затова зимата  се налага допълнителни осветление(лампа). Трябва периодично да се проветрява но без течение и резки температурни амплитуди. Когато избирате каква орхидея ще отглеждате, трябва да имате впредвид условията, с които разполагате. Има орхидеи за прохладни помещения  (например, дендробиум, пафиопедилюм, целогиния),за умерените  (например, лелии) и за топлите (например, фаленопси, ванда, някои дендробиуми и катлеи). Ясно че орхидеите се нуждаят от прохладни съхранение и няма да се чувстват добре  на топло. Следва да се предвиди, че по време на цъфтеж и пресаждане температурата в помещението трябва да бъде малко по-висока, обаче в прекалено топло помещение цветовете не се задържат дълго.
Оптималната температура за орхидеите в стайни условия, в периода им на растеж (пролет/лято) е 25 градуса, а вечер-около18. Когато са в покой, орхидеите не се нуждаят от толкова високи температури.

Влажност на въздуха:Орхидеиите изискват  много висока влажност на въздуха в помещение с централно отопление през зимата или в горещото лято, дори по 2-3 оросявания на ден не помага. Макар че, орхидеите периодично се нуждаят от орсяване от хигиенни съображения. Не се пръскат, ако са на слънце, а по време на цъфтеж се пръскат така, че водата да не попада на цвета. Най- добре е да се пръска сутрин или вечер. Високата влажност е основна и много важна  за условията на отглеждане на орхидеите.

Влажността на въздуха повишава отглеждането на орхидеи в стайни оранжерии, в аквариуми или около аквариума, в терариум с вода.Може да поставите саксиите с орхидеи на поднос  с камъчета и вода.

Поливане на орхидеите по време на растеж и цъфтеж:орхидеите се поливат обилно и постоянно. Не се полива днес много, а утре малко.  Трябва да е равномерно.  Недостигът на вода води до слаби, недостатъчно развити клонки, което е непоправимо. В период на растеж се полива така, че почвта да е винаги леко влажна. Може да поливате на подложката. По колко обаче зависи от вида на орхидеята и в какъв стадий на развитие е. Водата  за поливане трябва да е мека, без химически примеси. Или престояла, или добавете парченца торф за да намалите твърдостта на водата( 10 г на 1 кофа вода). Торфът поставете в платняна торбичка и оставете за денонощие в кофата, една порция торф можете да използвате 2-3 пъти. Най- разпространен метод  - поливате със сварена вода. Добре е да е фитрирана през домакинският филтър.

Съвети
При повечето орхидеи стъблата имат удебелени издутини, които приличат на вретено или на кълбовидно разрастване. Имат смешното название "булба". В литературата  се наричат псевдобулба или туберидия. В булбата се намира запас от влага и хранителни вещества по време на растеж, затова орхидеята е способна да понесе много дълъг период на суша – няколко месеца.

По време на цъфтеж най -красивите орхидеи са:

Пролет: Катлея цитрина и лабиата, Цимбида ловиана, Дендробиум дензифлорум, Милтония вексилария, Одонтоглосум (криспум, Роси, кардатум, макулатум, пескатори), фаленопсис Шилериана.
Лято: Катлея лабиата и дендробиум мошатум, лелия крипса и пурпуреа, онцидиум инкурвум, туния алба.
Есен : Катлея лабиата и Гарисони, дендробиум хризантум, лелия аутумналис, одонтокан, ванда церулеа.
Зима: Каланхе Вейчи, Катлея трианеи, Целогине кристата, Циприпедиум инсигне,Дендробиум нобиле,Лелия анцепс и Албида, Ликасте скиннери и Ароматика, Онцидиум орниторинхум.

Добре е орхидеята да се  помещава  в помещение с умерена температура (14-18°С).
Орхидеи може да отглеждате в широка бутилка или аквариум, а още по- добре в стайна оранжерия.
Орхидея, отгледана от семена в домашни условия  е приспособена към условията, за разлика от купената.
Орхидея  с неголяма булба и такива без изразен период на покой се поливат и лятото и зимата. Орхидеи, които имат ярко изразена булба (каттлея, лелия и др.), в период на покой се поливат ограничено колкото да не пресъхнат корените, а булбата да не се набръчка.
Количеството вода за поливане зависи и от структурата на почвата. Колкото повече глинесто градинска почва, толкова повече вода задържа и по малко се полива. Ако почвата се състои  основно от насечен мъх и папратови корени, то се полива обилно, тъй като е много пропусклива сместа.
Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама