Семейство протейни.

Родина - Австралия, Нова Зеландия, остров Малайзия. В природата има  около 260 вида.

Гревилея Бенкса Grevillea banksii- Дървовиден храст , някоко метра висок. Младите клончета са покрити с малки гъсти власинки. Листата са силно нарязаните папратовидни, около 20 см дължина. Всеки сегмент е с тясна копиевидна форма,отгоре зелени а отдолу покрити с ръждиви власинки. Ярко червените цветове са събрани   в четковидно съцветие. Цветоноса  и околоцветника също така са покрити с малки , гъсти и пухкави власинки. Плодът е покрит със същите власинки.

Съвети по отглеждането

Температура: Умерена, оптимална през  лятото около 18-20°С. Зимата при 10-12°С, минимум 8°С.
Осветление: Ярка,  разсеяна светлина, обезателное засенчване от преките слънчевих лъчи. Добре расте на западните прозорци.
Поливане: Обилно от пролетта до есента- почвата трябва да бъде винаги леко влажна. Зимният полив е умерен, честотата зависи от температурата. Гревилея не търпи мокра почва.
Торене: От март до август се подхранва с торове за стайни растения на всеки 2 седмици.
Влажност на въздуха: Обича влажният въздух и затова листата периодично се оросяват
Пресаждане.Всяка пролет. Саксията не  бива да е прекалено дълбока. Почвата  трябва да има кисела реакция. Смес от 1ч листна, 2 ч хвойна, 1 ч торф и ½ ч пясък. добрият дренаж е задължителен.
Размножаване: Полуодървесени резници и семена.

Съвети

Гревилия не е най доброто растение за домашно отглеждане. Първо, изисква хладно зимуване и влажен въздух. Ако не осигурите тези условия на растениието, листата пожълтяват и то бързо бива нападнато от вредители. От невъзможността да осигурите  идеални условия  растението практически не цъфти в стайни условия. Но расте бързо и иска периодично подрязване, иначе за няколко години ще стигне тавана. Добре расте в прохладни  големи холове,зимни градини, оранжерии.
За размножаване на гренвилия се вземат свежи семена тъй като бързо губят кълняемост. Семената се сеят в широки съдове в смес от хвойнова почва и торф по равно. Леко се посипват с почва, поливат и закриват със стъкло или полиетилен. Два пъти на ден се проветряват посевите за да не загният.
Резниците за вкореняване се режат в август. Трябва да срежете полуодървесените клончета с петички.  Посипете резниците с фитихормон и поставете в саксия с полиетилен. За вкореняване е нужна температура около 18-20°С.
Вредители по гренвилия

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина. Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба:Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди, напръскайте с разтвор на актелик

 Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:25:26  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама