parkove.bg / Справочник - Флора / Екзакум /Арабска теменужка/ - ..

Екзакум /Арабска теменужка/ - Exacum

Семейство тинтяви.

Родината им е източна и южна Азия, Малайският архипелаг, о. Сокотра. В културата има около 20-30 вида. Най често  се отглеждат като едногодишно растение.
Цъфтежът е изключително обилен, с височина около 20-30 см. Стъблата са правостоящи, листата са яйцевидни около 3,5 см дължина с ярко зелен цвят. Цветовете са малки - около 1 см в диаметър, лилаво - сини, ароматни,  цъфтежа е обилен.

Съвети по отглеждането:

Температура: Умерена. Зимният минимум-8°С, оптимално 16-18°С . През лятото се поставя на открито.
Осветление: Екзакум е светлолюбиво, изисква ярка светлина с не голямо количество пряка слънчева светлина. През лятото в най-горещите часове се налага засенчване. При прекалено интензивно осветление цветовете на екзакума могат да избледнеят.
Поливане: Обилно от пролетта до есента. Почвата трябва да бъде през цялото време влажна. Зимата поливането трябва да е умерено.
Наторяване: Всяка седмица със специални торове за декоративно-цъфтящи растения. Подхранването  започва месец след пресаждането на разсада в постоянните саксии и се прекратява на есен когато започне да изсъхва втъхната част на растението.
Влажност на въздуха: Периодично   се оросява, може да поставите саксията на подложка с вода и мокър речен пясък.
Пресаждане: Всяка година  през пролетта. Почва – 1 ч хумусна, 1 ч листна почва, 1 ч пясък. Предпочита широки и плоски саксии.
Размножаване: Резници и семена през пролетта. Започва да цъфти след година и половина след посаждането. Разсада се сее по няколко заедно. Според ръста се прищипват няколко пъти.

Съвети:

Екзакум или персийската теменужка най-често се отглежда като едногодишно растение. Най-лесно е да се отгледа от семена. За това рано през пролетта семената се сеят в широки съдове, в готова почвена смес за семена, тъй като смената са много малки то по лесно е да ги смесите с пясък  и посипват повърхността на почвата- „както се соли”. Не е необходимо да засипвате. Овлажняване на почвта става с пулверизатор. Подносът със семената се поставя в полиетиленов плик или се покрива със стъкло. Отгоре е необходимо да го покриете с лист хартия за да осигурите затъмнение. След като се появят разсадите, а това се случва след три седмици след засяването полиетилена или стъклото се махат, а подложката се поставя на светло. Семената порастват при 16 С.

След приключване на цъфтежа, растението може да презимува на перваза на прозореца, ако температурата не бъде повече от 15 С. След като през есента листата засъхнат, полива се съкращава, а саксията се пренася в прохладно помещение където температурата не пада под 8°С.  През март персийската теменужка може да пресадите в не голяма саксия и да поставите в топло и светло помещение.Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:23:24  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама