parkove.bg / Община Пловдив

Община Пловдив

адрес:Пловдив, Пловдив, Пл. Ст. Стамболов 1
телефон 1:032656700
телефон 2:
факс:032656703
е-поща:kmet.kmet@plovdiv.bg
уеб сайт:plovdiv.bg
Подробна информация

Пловдив е втория по големина и значимост град на Република България.

Пловдив е стратегически важен промишлен, търговски, научен, културен и транспортно-комуникационен център на Балканите. Той е известен зад граници с Международния си панаир, чиито пролетни и есенни изложения и десетките специализирани изложби го превръщат в търговско икономическо средище на бизнеса.Градът е стратегически железопътен възел, а летище "Пловдив" напоследък се утвърждава като алтернатива на летище "София".

През града минават важни международни пътни артерии, които още от древността са свързвали Ориента с Европа, Балтика със Средиземноморието, Черно море с Адриатика.Уникалното му местоположение на древен кръстопът е допринесло за силното културно и политическо влияние от страна на източните и западните цивилизации върху него, но въпреки това той запазва изключителната си културна идентичност. Шестте сиенитени хълма му придават неповторима и живописна красота, а като защитени територии те са съхранили значителен брой редки растителни видове. Заедно с басейна на река Марица, обраслите със зеленина хълмове формират специфични климатични условия - сравнително мека зима и горещо, но влажно лято. Благоприятните климатични условия и географското положение на Пловдив са съдействали за неговото възходящо развитие през всички исторически епохи.

Съхраненото богато архитектурно, историческо и културно наследство отдавна са утвърдили града като основен туристически център на България. Пловдив е по-стар от Рим, Атина, Картаген или Константинопол и се счита за съвременник на древната Троя. Днешният град е построен върху останките на много предишни градове, а културата му се е развила от наследството на много предходни култури.

Община Пловдив като територия се изчерпва с указателните табели на града и се управлява административно от мажориторно избран кмет с 4-годишен мандат. Кметът представлява изпълнителната местна власт. Дейността на общинската администрация се контролира и утвърждава от Общински съвет.

Местоположение на картата
потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама