parkove.bg / Новини / Три училища и една детска ..

Три училища и една детска градина в Русе ще подобрят енергийната си ефективност

13.11.2015

Проектът "Мерки за повишаване на енергийната ефективност в четири сгради от образователната инфраструктура на град Русе"се реализира в рамките на програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", процедура BG04-02-03 "Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи", финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

В рамките на проекта ще се извършат ремонтни дейности за подобряване на енергийната ефективност на ОУ "Любен Каравелов", СОУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ", ОУ "Никола Обретенов" и ЦДГ "Незабравка 2".

Общата стойност на финансирането възлиза на 825 512,09 лв. и представлява 100% безвъзмездна финансова помощ за Община Русе.

Този проект ще надгради постигнатите резултати в два приключили проекта на Общината – "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите на седем училища на територията на гр. Русе", финансиран по ОП "Регионално развитие" (приключил 2012 г.) и "Прилагане на мерки за енергийна ефективност на обект детска градина "Незабравка – 2", финансиран по Националния доверителен Екофонд (приключил 2013 г.), в рамките на които са изпълнени основни мерки за енергийна ефективност – ремонт на покрив, подмяна на дограма и полагане на топлоизолация.

В рамките на проекта, в ОУ "Любен Каравелов" ще се изгради клон на вътрешната отоплителна инсталация за помещенията, в които до момента няма такава, ще се монтират алуминиеви радиатори в стаите и вентилаторен конвектор за бюфета, както и ще се изгради вентилационна инсталация във вътрешното помещение на бюфета. По предварителни изчисления, вследствие на реализираните проектни дейности, разходите за отопление в училището ще бъдат намалени с 5 % или над 2 060 лв. на година.

В СОУЕЕ "Св. Св. Константин - Кирил Философ" е предвидено да се изгради нова вътрешна отоплителна инсталация с 3 самостоятелни клона. Ще се подменят отоплителните тела, ще се монтират индивидуални терморегулиращи вентили и ще се подмени абонатната станция. Предвижда се и монтаж на хидравличен модул за независимо захранване на отделните клонове на вътрешната отоплителна инсталация. След приключването на проекта разходите за отопление в училището ще намалеят с 20,1% или над 8 350 лв. на година.

Проектът предвижда също в ОУ "Никола Обретенов"  да се изгради нова затворена инсталация с хидравлично разделяне на генераторите и консуматорите на топлина, изграждане на ново пофасадно разпределение към отоплителните тела, подмяна на старите чугунени и стоманени радиатори с нови – алуминиеви и монтиране на нов водогреен газов котел. Това ще доведе до намаляване на разходите за отопление също да намалеят 19,98% или над 10 600 лв. на година.

Изграждане на нова вътрешна отоплителна инсталация в ЦДГ "Незабравка 2" също е част от проекта. В детската градина ще се подменят и отоплителните тела и ще се монтират индивидуални терморегулиращи вентили. Вследствие на извършените ремонтни дейности, разходите за отопление в детската градина ще бъдат редуцирани с 37,8% или над 8 240 лв. на година.

С изпълнението на този проект  се цели намаляване на емисиите на парникови газове, стана ясно още по време на началната пресконференция.Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:17:00  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама