parkove.bg / Справочник - Флора / Цианотис сомалийски - Cyanotis ..
Семейство коммелинови.
Родина тропическите райони на Азия и Африка. В природата са распространени около 40-50 вида..
Цианотис сомалийски Cyanotis somaliensis–Неголямо тревисто растение с пълзящи стъбла. Листата са седящи, поредно разположени с тръбести влагалища закриващи стъблата. Листата са месести, копиевидни, около 5 см дължина и 1.5 см ширина. Обратната страна на листата е червено- виолетова.Стъблата и листата по края и долната повърхност са покрити с дълги бели власинки. Цветовете са събрани в къси връхни съцветия или единични- ярко сини цветове.
Съвети по отглеждане
Температура: Умерена. Зимната минимум 8°С, оптималата 12-13°С.
Осветление:Циантос е светлолюбиво, може да се нуждае от малко преки слънчеви лъчи в не особено горещите дни.
Полив: Умерено от пролетта до есента. Почвата трябва да бъде леко влажна, през зимата поливането е рядко, почвата да бъде суха.
Торене: От март до август се подхранват с торове за декоративно-листни стайни растения на всяка една седмица.
Влажност на въздуха: Цианотис не е взискателен към влажността на въздуха.
Пресаждане: Почва - 1 част торф, 2 части листа, 1 част хумус, 1 част торф земя и 1 част пясък.
Размножаване: Стъблени резници през пролетта и семена.
В Англия, Циантос сомалийски се нарича „мъхнати уши”- заради белите, дълги власинки покриващи дългите пораснали листа.
Циантос е от същият род като традесканция. Но за разлика от нея ,цианотис се вкоренява с резници не много леко. Ако традесканция може да се вкорени по всяко време то резниците на цианотиса се вкореняват във вода само през май.
Зимуването цианотис понася леко освен в случай, че не можете да го съхранявате при оптимална температура в предела 12-13°С. При обикновенна стайна трмпература през зимата, особено в близот до отоплителната система, растението съхне и може да загине. В случая оросяването не го спасява.
Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама
Добави коментар
Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.
За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. ► Регистрация