parkove.bg / Новини / Стартира конкурсът, посветен на ..

Стартира конкурсът, посветен на устойчивото градско развитие "ЕКООБЩИНА"

24.3.2016

Министърът на околната среда и водите участва в пресконференция за представяне на проекта „Екообщина“, организиран от Френското посолство в България. Той е с конкурсен характер и ще отличи общините, които са най-ангажирани с целите на устойчивото развитие и борбата с глобалното затопляне на климата.

Конкурсът е под патронажа на президента на Р България и се осъществява в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той има за цел да популяризира постиженията в областта на управлението на водите и в управлението на отпадъците, устойчивата мобилност и енергийната ефективност на сградите и да награди онези общини, които успяват да постигнат целите за опазване на околната среда по ресурсно ефективен и икономически устойчив начин. Инициативата ще допринесе за популяризирането на добри практики, които да бъдат последвани и внедрени и от други общини.

МОСВ има многогодишно успешно сътрудничество в областта на опазване на околната среда и водите с Френската република, отбеляза по време на пресконференцията министър Василева. С френска експертна подкрепа са реализирани първите Планове за управление на речните басейни в България и е въведена системата за управление на водите на басейнов принцип. Инициативата „Екообщина“ продължава и надгражда дългогодишното българо-френско партньорство и ще се превърне в традиция за споделяне на добри практики между двете страни. Министър Василева изрази задоволство, че стартът на конкурса е на 22 март –  Световен ден на водата, който през 2016 г. преминава под мотото "По-чиста вода, по-добра работа". Вниманието на световната общественост се фокусира върху факта, че почти половината от работната ръка по света – 1,5 милиарда души, e заета в сектори, свързани с водите и почти всички работни места зависят от водата и такива, които гарантират нейната сигурна доставка, допълни министърът.

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан представи пред медиите целите, регламента на конкурса, както и категориите, в които ще се състезават общините. Всяка от 265-те общини в България търси решение на проблемите, с които се сблъскват гражданите, но малко или повече, всички са изправени пред едни и същи трудности. Проблемите са глобални, но решенията им са на местно ниво. В същото време не съществува форум, на който общините да могат да обменят опит помежду си. Конкурсът „Екообщина“ си поставя за цел да предложи място за срещи  и дискусии на всички български общини, за да могат те да споделят опит в тази област и да почерпят вдъхновение от опита на колегите си, каза той в обръщението си към гостите на събитието.

Министерството на околната среда и водите партнира в категориите „устойчиво управление на водите“ и „устойчиво управление на отпадъците“ (с по две подкатегории – за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души). Чрез ОП „Околна среда“ се осигурява четиридневно учебно пътуване във Франция през 2017 г. за представители на общините лауреати в двете категории.

България отделя приоритетно място в политиката си на интегрираното управление на водите, припомни Ивелина Василева. Категорията „устойчиво управление на водите“ в конкурса „Екообщина“ отговаря изцяло на един от акцентите в интегрираното управление на водите - опазването им в количествен и качествен аспект, включително и ефективното пречистване на формираните отпадъчните води от населението и икономиката на страната.

В областта на управлението на отпадъците, предизвикателството, пред което ще е поставена страната ни е повишаването на ресурсната ефективност в производството и стремежа към постигане на кръгова икономика, коментира министър Василева. Общините в България имат важна роля при постигане на тези цели, тъй като са отговорни за управлението на битовите отпадъци, съгласно Закона за управление на отпадъците. И в тази област важен инструмент е ОП „Околна среда“.

Министър Ивелина Василева отбеляза, че конкурсът е израз на ангажираността с осигуряването на конкретни решения за местните власти и за диалог между публичните власти, неправителствени организации и бизнеса, и благодари на всички партньори на инициативата „Екообщина“.

Повече информация за конкурса можете да намерите като проследите линка www.ecoobchtina.bg Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:03:00  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама