Apocynaceae са семейство цъфтящи растения, в което се включват дървета, храсти, билки и лиани.
Семейството включва около 1500 вида разделени в около 424 рода


Според AGP II тук спадат следните подсемейства:

    * Rauvolfioideae
    * Apocynoideae
    * Periplocoideae
    * Secamonoideae
    * Asclepiadoideae

Първите две подсемейства са били част от сем. Apocynaceae, а последните три подсемейства са принадлежали към сем. Asclepiadaceae. Apocynaceae е резултат от сливането на двете семейства.

Много от видовете са високи дървета, срещащи се в тропическите гори, но някои растат и в сухите тропически области. Много от представителите на семейството са многогодишни. Някои родове от Apocynaceae, като Adenium отделят млекоподобен сок, а при други като Pachypodium - сокът винаги е бистър.


    * Asclepiadoideae

Първите две подсемейства са били част от сем. Apocynaceae, а последните три подсемейства са принадлежали към сем. Asclepiadaceae. Apocynaceae е резултат от сливането на двете семейства.

Листата са прости, обикновено срещуположно разположени. Цветовете са разположени в цимозни или рацемозни съцветия (рядко единични). Чашката е 5-делна. Съцветията са крайни или аксиларни. Броят на тичинките е 4-5. Яйчникът е горен.Ррастения от умерените зони, значителен дял от тях отделят млечен сок и са отровни, ако бъдат погълнати. Могат да предизвикат изгаряне на лигавицата на устата  и отравяне.
Плодовете са плод с костилка,   ягодка,   капсула или фоликул.
Размножават се  през пролетта  чрез резници или семена
Съхраняват се в летния период при обикновенна стайна температура а зимата в прохладна около 12-14°С
Като правило място за Зимзеленови се избира на ярко разсеяна светлина с неголямо количество  пряка слънчева светлина сутрин и вечер. През пролетта се нуждаят от адаптация към силното слънце. Изнася се в градината.
Рзбира се представителите на сем. Зимзеленови са отровни но също така е известно че много лекарства се приготвят от отровно вещества. Алкалоидите съдържащи се в тези растения са способни да намаляват артериалното налягане, имат седативно действие и разширяват кръвоносните   съдове в мозъка. (алкалаид Девинкан – едноименният препарат „Девинкан”). Изготвен от листата Vinca major L. (зеленка) използва се хипертония,неврогенни тахикардии; Алколаидът резерпин е дал името си на лекарството „Резерпин’, използван при лечението на психически заболявания и неврози.Екстракта от корените на  Rauvolfioideae  растящо в Индия се използва от местното население като противоотрова срещу ухапвания на отровни насекоми, при разстройство на стомашно-чревният тракт,  за тонизиране мускулите на матката.
В семената на някои растения  от сем.зимзеленови (Строфант)  се съдържат глюкозиди  за сърцето и затова те се използват в медицината при порок на сърцето, остра сърдечна недостатъчност, оток на белият дроб, астма, инфекциозни заболявания.
Някои зимзеленови като олеандър или карантус независимо от това, че са отровни за човека са много често нападани  от Щитоносни въшки, Ухозалка. За това подпомага и много топлата и суха зимовка, сухият въздух. Ако растенията са поставени на температура по вече от 17° не забравяйте периодично да га пръскате.
Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама