parkove.bg / Справочник - Флора / Пъстър ананас - Ananas comosus variegatus

Пъстър ананас - Ananas comosus variegatus

Семейство бромелиеви. Родината им е Бразилия. Някои видове ананас  се отглеждат и в стайни условия, те даже образуват и плодове, макар че са  дребнички и не са за ядене.  Основното  достойнства на ананаса е неговата красива и  листна  розетка.

Пъстър ананас Ananas comosus variegatus -  Листата са изпъстрени с розови и кремави ивици. Този вид се яде, родственик е на ананаса в проджба.  Само в магазините ананасите са с чисто злени листа и те не са декоративни. Това е най-подходящата разновидност (шарените ананси, тъй като са и най-компактни).

 

 

СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО


Температура: обикновенна стайна температура, около 22-25°С през лятото, и прхладно 16-18 °С през зимата (минимална15°С ).
Осветление: светлолюбиво, расте добре на слънчеви места  и на полусенчести. Може да се отглежда  при западно и източно изложение. Изложено на юг се нуждае от засенчване. При ананасите със светли ивици  е необходима много светлина иначе губят своята пъстрота.
Полив: както всички бромелиеви, ананасът се  полива направо в розетката на листата. Водата се налива  в розетката на 2/3,  водата задължително трябва да е престояла и да има стайна температура. През лятото и  пролетта в листата на розетките винаги трябва да има вода, която се сменя  веднъж месечно. През пролетно-летния сезон се извършва подхранване веднъж на две седмици. Торовете се разтварят във вода  и се наливат в  розетката,  използват се торове за бромрлиеви растения. През зимата ананаса се полива много внимателно- пр.веднъж седмично.
Влажност на въздуха: ананаса обича периодичното оросяване, което е задължително, ако растението се намира в прекалено топло помещение      ( при централно отопление зиме)
Пресаждане: нецветящите растения се присаждат  през година, а след прецъфтяване се пресаждат само дъщерните розетки, които се образуват в основата на майчиното растение. рН  в почввата на ананаса  трябва да бъде в предела  4.5 – 5.0. почва – 3 части лека горска, 1 част хумус с  примес на пясък. Може да използвате купена почва  за орхидеи. Саксията не трябва да бъде много дълбок, по-добре използвайте широки саксии.


Съвети :
Страничните леторасти, които се срязват когато при  тях израстнат самостоятелни корени. Семена, които се сеят в рохкава почва ( смес наполовина пясък и листна почва)
Ананасите обичат да държат краката си на топло, винаги поставяйте съда на поставка, никога на студеният под.
Можете да получите самостоятелно растение като вкорените върха на плода на ананаса. За това се избира ананас,  при когото добре са се запзили листата и срязвате връхчето с част от самия плод. След това,  с лъжичка изчиствате мекия плод  като оставите сърцевината. Полученото по този начин стъбло  се подсушава в течение на 2-3 дни и се поставят на повърхностата на рохка, леко влажен почва в приготвената саксия.
Това растение, като други бромелиеви  се поврежда  от щитовидната въшка, галова нематода,листни въшки, червен акар.


Бромелиева щитивидна въшка – поселват се от двете страни на листата, поразените листа пожълтяват и отмират.
Мерки за борба: вредителите се почистват от двете страни с гъба напоена в инсектицид( актелик 15 – 20 капки  на 1 л,) иле напръсква със същия разтвор.


Галова нематода:  За съжаление заболелите от галиева нематода трябва да се унищожат. Ако не са пострадали много можете да извадите от саксията, да дезинфикцирате с р-р на калиев перманганат, да изрежете болните места и посадите в нова саксия.


Червеният акар се поселява от двете страни на листата и ги оплита в паяжина. Листата пожълтяват и отмират.
Мерки за борба: избършете от двете страни със сапунен разтвор,  при силни поражения  обработете с децис, периодично пръскайте растението.


Листна въшка: заселва се на горната страна на листа и изсмуква сока на листата, от което листата пожълтяват и отмират.
Мерки за борба:  вредителите се почистват от двете страни с гъба напоена в инсектицид( актелик 15 – 20 капки  на 1 л,) или се напръсква със същия разтворДобави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама