parkove.bg / Справочник - Флора / Панданус - Pandanus
Семейство панданови.
Тесните, бодливи по края листа много приличат на тези на ананаса и са разположени спирално по стъблото. Панданусът нараства бавно, но по-късно започва да прилича на палма, висока метър и повече, със спираловидно стъбло и дълги, дъговидно извити листа. Появяват се и дебели въздушни корени, които не трябва да махате.
Съвети по отглеждането
Температура: Умерено топло, 20 С - минимална 16ºС през зимата.
Светлина: Обича ярката светлина . Избягвайте пряката слънчева светлина през лятото.
Поливане: Поливайте обилно от пролетта до есента, а през зимата - много оскъдно; използвайте хладка вода. Не понася преполиването.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте лисата, макар че издържа на сух въздух.
Пресаждане: На пролет, на всеки 2-3 години. Почва – 1ч градинска, 1ч торф, 1ч листна, 1ч хумус, 1ч пясък. Добрият дренаж е задължителен.
Размножаване: Отделете издънките в основата на растението, когато достигнат дължина 15 см и ги третирайте като стъблени резници; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.
Проблеми при отглеждането
Проблеми при отглеждането на Панданус рядко възникват и са свърани със сериозни нарушения по условията на отглеждане.
Сухи кафяви връхчета на листата- от прекалено сухият въздух панданус макар и де не изисква често оросяване. Ако има централно отопление се налага оросяване.
-недостатъчно хранителни вещества в почвата тъй като панданус са бързорастящи растения и се нуждаят от подхранване пролет и есен.
-недостатъчно влага –не обича застоялата вода, обче изсъхналата почва е също недопустима, винаги трябва да бъде леко влажно.
Листата губят пъстротата си а новите листа са дребни- недостатъчно светлина , не обича преките слънчеви лъчи но местото му трябва да бъде осветено, особено през зимата.
Листат стават светли, почти бели- излишно осветление, калции в почвата,поливане с твърда вода.
Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама
Добави коментар
Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.
За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. ► Регистрация