Епифитно или епилитно растение с плътна розерка от зелени листа. Листата са по форма и размер като  раиранара ехмея. Цветоносното стъбло е изправено, мъхесто. Съцветието е малко, седящо. Листчетата отначало са жълти, а след това придобиват виолетови оттеници. Цъфти в началото на лятото.

 

Съвети по отглеждането


Температура : Ехмея предпочита умерени температури- лятото 20 - 25°С, през зимата около 17-18°С, минимум 16°С.
Осветление: Ярка, разсеяна светлина, допустима е и пряка слънчева светлина сутрин и вечер. Добре расте на прозорците с източно и западно  изложение. Ехмея има дебели, твърди листа (ехмея сребриста,ехмея прицветникова и др.) Могат добре да растат и на южно изложение,  но създават притеснения в горещите обедни часове.
Поливане: Почвата трябва да бъде през цялото време леко влажна. През пролетта и лятото розетката се пълни с мека вода..
Торене: Подхранването с торове се извършва през пролетта и лятото. За подхранване  се използват специални торове за бромелиеви  култури. Може да се използват и торове за други цъфтящи стайни растения, но в ½ доза. Подхранването се извършва през две седмици.
Влажност на въздуха: Ехмея предочита силно влажен въздух, около 60%. Затова и растението периодични се оросява с топла, мека вода с много фин пулверизатор..
Присаждане: Ехмея се присажда всяка година  след приключване на цъфтежа в почва от 1 част горска почва, 1 част хумус, 1 част торф  и 1 част пясък. Можете да използвате и готова смес за бромелиеви растения. Саксиите не трябва да бъдат много дълбоки.
Размножаване: Размножава се със семена и дъщерни филизи когато са достатъчно формирани, т.т имат дължина около 13 -15 см. Получените млади растения  започват да цъфтят като правило след една – две години.  Растенията,  израсли от семена започват да цъфтят обикновенно след 3-4 години.  В тези случай пресаждайте  ехмея два пъти годишно.


Съвети:
При възрастните ехмея,  получени от семена или резници може да се стимулира цъфтеж. Затова растенията се поставят в обемни полиетиленови, прозрачни торби. Там се поставят 2 или 3 презрели ябълки.Торбата плътно се завързва  и се оставя примерно за 2 седмици. Ефектът  на стимулираното цъфтене се обяснява с това, че ябълкте отделят  етилен. Понякога се препоръчва  вместо 2 презрели ябълки да се постави 1 изгнила.

Ако по ехмея се появят вредители, например ако се завъдят гъбни комари, то може да се използва инсектицид. При това, разтвор на препарата може да се налее само в почта, но в никакъв случай в розетката.

Вредители по Ехмея


Бромелиева щитовидна въшка-  настанява се от всички  страни на листата по ехмея, поразените листа пожълтяват и умират.
Мерки за борба: насекомите се измиват от двете страни на листата с мека гъба, напоена с разтвор на инсектицид(Актелик 15-20 капки на 1 л. Вода) или растенията се пръскат с този разтвор.


Брашнен молец: поврежда листата, а на негово място се появява саждена гъба. Растенията запазват ръста си, но листата пожълтяват и ако не се вземат мерки растението умира.
Мерки за борба: листата се обтриват с напоена с домакински сапун гъба или спирт от двете страни. При силни увреждания се обработва с инсектицид (фуфано,актелик,карбофос).


Червеният  акар:  настанява се от двете страни на листата и оплита с паяжина целият лист. Листата пожълтяват и умират
Мерки за борба: Листата се измиват със сапунен разтвор, а при по-силни увреждания пръскайте периодично  с децис.


Листни  въшки. Населяват горната част на листа, изсмукват сока, от което листата пожълтяват и умират.
Мерки за борба: Насекомите се измиват от двете страни на листата с мека гъба напоена с разтвор на инсектицид(Актелик 15-20 капки на 1 л. Вода) или растенията се пръскат с този разтвор.
Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама