parkove.bg / Новини / Община Варна с публичен ..

Община Варна с публичен регистър на зелените площи

6.1.2016

Община Варна вече има публичен регистър на зелените площи, дълготрайните декоративни дървета и дърветата с историческо значение, изготвен съгласно чл. 63, ал. 1 от ЗУТ. Така всяко едно дърво, квартална градинка, улично озеленяване и др., са обследвани, вписани и нанесени в карта. Регистърът се изработва от 2009 г., като последният, седми етап, включва обобщаване на данните, включително за извънградски и крайградски паркове, извънселищни територии и промишлени зони, съобщи на пресконференция днес проф. Тодор Булев от ВСУ „Ч. Храбър“, ръководител на проекта.

„Зеленият регистър бе един от ангажиментите на кмета Иван Портних, свързани с подобряване на градската среда и опазване на зеленото богатство на Варна. Има назначен експерт в общината, който поддържа и актуализира данните в системата“, заяви Христо Иванов,  зам.-кмет на общината. Той припомни, че работата по обогатяване на зеленината върви активно – готови са проектите за три нови парка – в кв. „Възраждане“, в кв. „Младост“, където е приключила процедурата по отреждането на терените, и в кв. „Аспарухово“.

„Този регистър ще помага при планирането и изпълнението на компенсационните програми, осъществявани от инвеститорите, за да се избегне хаотичното засаждане на дървета. Изключително важно е, че всички изготвени паспорти показват санитарното състояние на растителността към момента и дават възможност да се търси вариант за поддържането и надграждането на зелената система“, каза главният архитект на общината Виктор Бузев. Той допълни, че този своеобразен зелен кадастър е полезен помощен инструмент в ръцете на администрацията, който дава опция за въвеждане на стройна политика по отношение на изграждането, опазването и поддържането на зелената система на града. „Варна е много зелена община – в общия устройствен план нормативите за зеленина, които са на база и зелените зони, които ще създаваме, надхвърлят два пъти нормативите на ЕС, т.е. около 27 кв. м. на жител“, допълни той.  „На днешната среща добре беше да присъстват и юристи, и то тези, които възстановяват имоти, за да стане ясно как администрацията често се превръща в заложник на частни възстановени терени. Радвам се, че регистърът е публичен и ще осуетява различни варианти за измама, ако някой се опитва да скрие част от наличното озеленяване за реализиране на  инвестиционни проекти“, каза още арх. Бузев. 

Благодарност към екипа, изработил зеления регистър, отправи и Огнян Къчев – общински съветник в предходния общински съвет. „Като член на комисията по ОВОС работих активно за това Варна да има свой регистър, затова съм щастлив, че той вече е факт.  Не знам да има друга голяма община в страната, която има пълен публичен регистър на зелените площи“, каза той.Добави коментар

calanha

Здравейте моето име е Мис Calantha от Руанда и Искам да говоря с U на Идентифициран е спешно пробвам Свържи се с мен calanthandadaye2@hotmail.com


дата на създаване2016-04-21 15:09:17  

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама