parkove.bg / Новини / Община Сливен продължава работа ..

Община Сливен продължава работа по проект за енергийна ефективност в четири обекта

29.11.2016

В момента приключват строително-монтажните работи /СМР/за четири обекта по проект„ Подобряване на енергийната ефективност и внедряване на устойчив модел за енергиен мениджмънт в четири сгради със социално предназначение в Община Сливен“. Това са Спортното училище, ОУ "Христо Ботев", Дом за стари хора и СУ "Хаджи Мина Пашов". Общата стойност за всичките 4 обекта е 787 065,05 лева - 100 процента финансиране от Министерството на енергетиката.

Пред завършване са дейностите по съществуваща котелна инсталация в Спортното училище в Сливен. За обекта са доставени и монтирани 2 нови стоманени водогрейни котли. Те са свързани към съществуващата вътрешна отоплителна инсталация. Трасиран е участъкът за външното газопроводно отклонение. В момента сградата се отоплява с новите котли, ползващи промишлен газьол от съществуващото нафтово стопанство.

След завършването на проекта, Спортното училище, Основно училище „Христо Ботев” и Домът за стари хора преминават на отопление с природен газ. В СУ „Хаджи Мина Пашов” завърши реконструкцията и подмяната на вътрешната отоплителна инсталация в единия корпус на училището, в момента продължават същите дейности за втория корпус. Ще се инсталира чугуненият водогреен котел. Училището в момента се отоплява от съществуващото нафтово стопанство. В Основно училище „Христо Ботев” е извършена цялостна реконструкция и подмяна на вътрешната отоплителна инсталация и започна изграждането на новото котелно помещение. Трасиран е участъкът за външното газопроводно отклонение. Училището се отоплява.

В Дом за стари хора е изградено газопроводното отклонение, завършват се строително – монтажните работи в котелното помещение. За момента отоплението на сградата става чрез съществуващите котли. Предстои монтаж и свързване на котлите към новите колектори и съответно към съществуващата вътрешна отоплителна инсталация.

В четирите сгради ще бъде внедрена система за устойчив енергиен мениджмънт, включваща доставка и инсталиране на софтуер с адаптиран за нуждите на всяка отделна сграда алгоритъм за внедряване на автоматизирана система за управление на енергийната ефективност (АСУЕЕ). Системата ще позволява цялостно наблюдение, управление и оптимизация на включените отоплителни и климатични инсталации на 4 –те обекта. Изпълнението на проекта и на договора за СМР ще допринесат за намаляване на потреблението на електроенергия в 4-те сгради с 447,4 MWh/г или с 40,3 на сто и намаляване и избягване на емисиите на СO2 с 139,4 тона/годишно.

В началото на месеца Министерството на енергетиката отпусна допълнително финансиране по този проект за още две сгради – Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и Спортна зала „Васил Левски”. Цялостното завършване на проекта е през април 2017 година.

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама