parkove.bg / Справочник - Флора / Нотокактус ленингхауз - Notocactus ..

Нотокактус ленингхауз - Notocactus leninghausii

Семейство кактусови.

Рода Нотокактус (Notocactus) наброява около 20 вида красиви кълбовидни или колоннообразни кактуси. Разпространени са в Бразилия, Парагвай, Боливия и Аржентина, на височина до 2000м. надморското равнище. Според съвременната класификация, нотокактусите се причисляват към пародииите. Даже ги наричат равнинни пародии: растат по тревистите хълмове, сред храстите, на полусенчести места. По-рано нотокактусите са били отделени в самостоятелен неголям род.

Името на рода идва от латинското «notius» – юг. Естественото местообитание най-често са скали, падини и насипи.
Стъблата са с кълбовидна или цилиндрична форма, добре изразени ребра с ареоли, осеяни с голямо количество шипове. Растат изключително бавно, но при спазване на всички изисквания по отглеждането, разцъфват на 3-5-та година. В зависимост от вида нотокактус, цветовете могат да бъдат дребни или едри, жълти или жълто-виолетови. Разтварят се по единично, по някога по няколко наведнъж. При повечето видове сред многобройните жълти тичинки се откроява ярко украсения плодник. Цветовете остават отворени 5 дни и повече. Цъфтежа продължава през цялото лято. Плодовете са малки, сухи, пълни с прахообразни семенца.

Нотокактус ленингхауз Notocactus leninghausii - с колоновидни високи стъбла и дълги, златисти бодли. Цъфти на пролет с лимонено  жълти цветове. Израства до 1 м. на височина затова е проблемно стайното отглеждане. Цени се заради невзискателността си.Съвети по отглеждането

Осветление:Ярка разсеяна. В обедните часове трябва да се осигури защита. Пресадените екземпляри, както и след зимния сезон трябва да се аклиматизират постепенно към по-високата интензивност на светлината.
Температура: През вегетивния период (март-септември) 25-26°С. През есента и зимата 10-12°С, но не по-ниска от 10°C.
Поливане: Март - септември обилно, от октомври до март – умерено. Не се допуска пълно засушаване на субстрата, както и преовлажняването му, което би предизвикало загниване на растението.
Влажност на въздуха: Няма съществено значение.
Подхранване: От април до септември е необходимо редовно, два пъти месечно подхранване с тор за кактуси. През периода на покой не се подхранва, за да се избегне нежелан растеж.
Период на покой: октомври-февруари, температура 10-12°C, но не по-ниска от 10°С. умерено поливане, почвата се поддържа съвсем леко влажна.
Пресаждане: При необходимост, през февруари, преди началото на растежа. Младите ежегодно, възрастните екземпляри на всеки 2-3 години.
Размножаване:Семена и детки

Съвети
Основно отличие  на нотокактусите от пародиите  към които се отнасят е в това, че са по чувствителни на пряка слънчева светлина. Както и всички кактуси, нотокактуса е нападан от акарите.
Профилактично можете да измивате с четка нотокактуса.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама