parkove.bg / Справочник - Флора / Нефрит четиристепен - crassula tetragona

Нефрит четиристепен - crassula tetragona


Семейство Дебелецови.

Произхожда от Южна Африка. То е некапризно многогодишно растение с дебели, восъчноподобни листа с лек червеникъв оттенък. Може да се отглежда като миниатюрно дръвче, тъй като достига на височина до 2,80 м..

Нефрит четиристепенен crassula tetragona –полухраст, с тънки филизи, които често се пречупват и се разстилат по почвата. Листата са тънки, дълги, но месести. Образуват много въздушни корени. Невзискателен вид, за съжаление много бързо израства и се налага  постоянно да се възобновява от нови резници

Съвети по отглеждането

Температура: Умерена. През зимният период на покой  -8-12°С, при сухо съхранение. Зимният минимум е 7°С. През лятото е най добре да се държи на открито – на балкона, в градината. При зимуване в топло помещение листата губят декоративната си красота и привлекателност.
Осветление: Ярко, интензивно осветление с преки слънчеви лъчи. Толстянката обича много светлина и слънце и лятото и зимата.
Полив:Умерен през пролетта и лятотот, от есента се съкращава а зимата праактически се преустановява.
Торене:От началото на пролетта до средата на лятото се подхранва със специални торове за кактусови растения и други сукуленти , веднъж в месец.
Влажност на въздуха:Толстяката е устойчива към сухият въздух но периодично се оросява  което няма да и навреди и ще има хигиеничен ефект.

Пресаждане:Почва–1 част торф, 1 част листна почва,1 част тор, 1 част пясък и тухлени трохи. За възрастните растения торфа  съставлява 2 части. Пресаждат се младите растения всяка година а старите на 2 години. След пресаждането  се полива много внимателно – по малко за да не се предизвика загниване на корените. Полезно е да се добави тухлени парченца и брезови въглени.

Размножаване:Резници от  листа и стъбла. И листата и резниците се посушават. По този начин се размножава и със семена но по рядко.За последните  години много сукулентни растения (кактуси и нефрит) са променяли имената си и един и същи вид се е срещал   в различната литература под различни наименования.
Повечето нефрити се размножават много лесно, чрез резници, които бързо се вкореняват някои видове образуват въздушни корени, което още повече облегчава вкореняването.Листата са много крехки и леко се отчупват затова е необходимо да се отнасяме с тези растения много внимателно.

Толстянката която има листа покрити с восъчен налеп със сребрист цвят е защитена подобре от въздействието на слънчевите лъчи и не страда от слънчеви изгарения.
Най често толстянка плауновидна се използва като почвопокривно растение , т.к. тя има неголеми корени и те не изискват много влага и добре се разрастват. Можете да я садите в кадусите,кашпите  и при всички големи растения, желателно е да са  със сходни изисквания.
Нефрит портулаков е Нефрит дървовиден можете да срещнете с названието Дърво на парите. Това название са получили много отдавна м заради широката и плоска форма на листата които приличат на монети.
По условията на отглеждане различните видове  се отличават силно. Едните могат да живеят на тъмно(портукала, плауновидна), други не могат без ярко слънце.
Ако изискванията към светлината и температурата през зимата при различните представители на семейство дебелецови са различни, то чувствителността към овлажняване е изразена при всички. При излишен полив и застояла вода в саксията  може да загум растения дори и от най-невзискателният вид.
Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама