Семейство орхиидеи. Милтония–една лесна за отглеждане орхидея. Цветовете на милтонията са кадифени и на външен вид прилачат на цветовете на теменужките, само че изглеждат по богато с размер 7-10 см в диаметър. Цветоносните стъбла израстват от основата на луковицата, цъфти в началото на лятотот и есента.
 
Съвети по отглеждането

Светлина:1500-3000 fc. - ярка, но разсеяна светлина със засенчване в най-горещите часове. Необходимо е почти постоянно движение на въздуха, особено ако растението е изложено на по-силна светлина. Възможно е даже отглеждане в условията характерни за катлея т.е. директно слънце, но тогава листата на милтонията стават жълтеникави.

Влажност:80-85% през цялата година. В естествени условия се поддържа постоянна висока влага от: дъждовете, вятърът който духа от океана, мъглата и обилната сутрешна роса. Характерна е липсата на истински сух период.
В домашни условия трябва да осигурим обилно поливане през пролетта и лятото, докато растенията са активни. През есента постепенно се намалява поливането, когато новите издънки достигнат зрялост и цветовете повяхнат. През зимата поливането се намалява още, особено ако орхидеите се отглеждат в условията на късия ден и по-ниските зимни температури. Все пак милтониите не трябва никога да изсъхват напълно. Това може да се осигури чрез периодично напръскване сутрин и леко поливане на 2 седмици ( препоръчаният режим е относителен и зависи от конкретните условия).

Температура:Дневни летни температури: 24-26 градуса и нощни 18 градуса. Зимни дневни температури 20-21 градуса и нощни 13-14 градуса. Препоръчва се орхидеите да се  отглеждат при температури с 2-3 градуса по-ниски от посочените максимални.

Поливане:Тя нараства умерено бързо, при подходящи условия- умерена слънчева светлина, свеж въздух и ежедневно пулвелизиране на въздуха около нея.Изисква ежедневно поливане.Затова в повечето случаи, милтониите се отглеждат в кошници или саксии в смес от борови кори ( малки парченца), tree-fern fiber, перлит, дървени въглища т.е. субстрат с бърз дренаж, който все пак задържа достатъчно влага. Желателно е да се пресаждат всяка година, защото поради високата влага субстратът започва да се разпада сравнително бързо.

Торене:Използва се балансиран тор с разреждане 1/4 до 1/2 от стандартната дозировка. Препоръчва се прилагането на тор с високо фосфорно съдържание през лятото и есента, за да се подпомогне цъфтежа и да заякнат новите издънки преди настъпването на зимата.

Пресаждане:Смята се, че се развиват най-добре качени върху корк или плаки от tree-fern fiber, но тогава възниква проблем с поддържането на високата влажност. Ако милтониите са качени, трябва да се поливат ежедневно, а при горещо и сухо време-по няколко пъти дневно.

Размножаване: Деление и воздушни корени

Съвети

Да се поддържа около милтонията влажен въздух особено ако помещението е с централно отопление. Ако въздухът е кного сух то листата на растението се извиват и деформират във вид на хармоника
Вредители:

Трипс – при висока температура и ниска влажност се появява трипс. На доланата страна на листата трипс снася  многочислени колонии а на горната страна се появяват светли точки. В крайна сметка, връхната страна на листата става сиво-кафява със сребристи отблясъци. При масово поражение  цялата повърхност на листата става  бледовата и се обезцветява, затова листата потъмняват и падат.  Основно,  трипс нанася вреди по цветовете които се покриват с петна и се деформират.

Мерки за борба:Растението трябва да се  напръска , при необходимост и нееднократно с инсектицид ( фитивер, децис, актелик, инта-вир).Белокрилките се заселват от долната страна на най-младите листа. През деня те стоят неподвижно и само при обезпокояване (раздвижване на леторастите) се разхвърчават на къси разстояния и отново кацат по долната страна на листата. През нощта са активни и прелитат от едни растения на други   
Препоръчва се третиранията да започнат още при разсадопроизводството, след образуване на първите същински листа. Мероприятието е насочено срещу възрастните преди яйцеснасяне, за ограничаване плътността на неприятеля. Извършва се дву-трикратно третиране през 6-8 дни с контактно действащи инсектициди. Борбата трябва да продължи и след пикирането на разсада, с двукратно третиране. Първото се провежда 2-3 дни след пикирането, а второто 2-3 дни преди засаждането.
Това е силна настойка от лук и тютюн а също и смес от счукан чесън и  същото количество сапун.

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма или са дълги и плоски). На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца. Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.Растението клюмва.

Мерки за борба :Когато растението е по-слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по-силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно"разтваря" восъкливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия. Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама