Семейство меластоматови.

Едно невероятно красиво декоративно цъфтящо растение. Цветовете му са в ярко розов цвят и висят като едри гроздове. Във всеки един от тях има до сто отделни малки цветчета. Над гроздчетата има и светлорозови носещи листа, които не увяхват със седмици. Листата са големи и лъскави.
Родина– Африка , о.Мадагаскар , о-ви Малайския  архипелаг. Това е взискателно растение  към условията на отглеждане  не е получили широко разпространение  сред цветарите се ползва с  любовта на ценителите на редки растения. В прородата  са известни около 400 вида от рода мединила, представени в храсти и лиани.  В културата е разпространен  само един вид.

Съвети по отглеждането

Поливане: Поливайте обилно през лятото. Водата трябва да е със стайна температура. Добре е да се потапя в дълбок съд с вода, като трябва да се изчака излишната вода да се оттече.
Торене: Тори се всяка седмица. Увехналите листа се отстраняват. Пресажда се на всеки две години в пръст от градината.
Осветление: Обича светлите и проветриви места, но трябва да се избягва пряка слънчева светлина. Температурата трябва да е стайна, но от ноември до февруари следва да се премести на по-хладно място, с температура до 15 градуса.
Размножаване: За размножаване се използват се връхни резници. Подходящо време е пролетта - през март или април.
Пресаждане: Тогава може да подмените и пръстта. Най-подходяща за мединилата е обикновената градинска пръст.Най-ефектни при това растение са цветовете му. Те издържат със седмици, огромни са, розови и свежо контрастират на тъмнозелените лъскави листа. Освен това висят на гроздове, като във всеки един може да има до 100 дребни цветчета. Цветовете му са в ярко розов цвят и висят като едри гроздове. Във всеки един от тях има до сто отделни малки цветчета. Над гроздчетата има и светлорозови носещи листа, които не увяхват със седмици. Листата са големи и лъскави.

 

Съвети:

Не местете растението, щом вече са се показали цветове. Ако растението стане твърде високо, спокойно можете да го подрежете. Това обаче е най-добре да стане през пролетта.
Главно изискване на това нежно тропическо растение като мединила  е високата влажност на въздуха – до 75%, не по ниска температура от 16 °C иярко разсеяно осветление.
Най добре се отглежда в оранжерия където могат да се създадат оптимални условия.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама