Семейство марантови.

Родина – влажните тропически райони на Южна Америки. Това декоративно-листвено многолетно корнещно растение около 70-80 см височина. Ценят се за оригиналността на красивите листа, които могат да бъдат и  чисто зелен цвят и с различен рисунък от ивици и петна, в най различни оттенъци – от жълтото до червено-кафяво. При някои видове  калатея оцветяването на листата напомня оперението на пауна или на някаква приказна птица. Листата са големи, до 30 см дължина, имат овална форма на дълги дръжки. Цъфтят през пролетта и лятото в класовидни съцветия в най различни оттенъци (бели,жълти, оранжеви, виолетови ) Калатея  е неоспоримо красива но много капризно растение.

Съвети по отглеждането

Температура:  Калатеите са топлолюбиви. Температури под 17 градуса могат да им причинят заболяване, докато повишението, даже и над 30 градуса, е благоприятно. Много е важно да не ги излагате под дирекни слънчеви лъчи, за да запазите яркостта на багрите и големината на листата.
Осветлениние: В родината си калатеите растат в заблатени места по бреговете на реките и езерата, под сянката на дъждовните тропически гори. Поради това и условията, които изискват, за да растат добре в домовете ни, са подобни.
Полив: Голяма нужда от вода. Най-важното е въздушната и почвената влажност да бъдат високи. Най-много страдания им причинява сухият въздух, затова трябва да се пулверизират редовно с мека затоплена вода. Добър микроклимат се получава, когато саксията се слага върху подложка, пълна с влажен мъх или торф или просто с вода. А ако имата възможност да ги гледате в аквариум, ще решите оптимално този проблем.
Торене: От април до август  се подхранват с течен комплексен тор за стайни декоративно листни растения на всеки две седмици. Шафрановата калатея се подхранва  с тор за цъфтящи растения. Калатея е чувствителна към излишната пренаторяване.
Пресаждане: Младите калатеи се пресаждат всяка пролет, а възрастните – през 2-3 години. Подходяща е почвена смес от листовка, торф и пясък в съотношение 6:3:2. Част от листовката може да се замени с добре прегорял оборски тор. Саксията трябва да се дренира добре – до ¼ от обема й трябва да се запълни с парчета от керамични саксии, счупени тухли или едър пясък. При пресаждането се извършва и разделяне на подземното стъбло за размножаване.
Размножение: При пресаждането се извършва и разделяне на подземното стъбло за размножаване
Листата на калатея се използват за плетене на кошници и оттук е получила и името си – kalathos в преводд от гръцки – кошник

Проблеми на отглеждането

Краищата на листата са кафяви и сухи, забавен растеж – прекалено сух въздух. Проверете за Червеният акар. Отстранете мъртвите листа. При необходипост използвайте инсектициди.
Краищата на листата жълтеят и се покриват спетна . това е недостатъчен полив. Почвата трябва да е винаги влажна.
Краищата са жълто-каафяви – недостатъчно или прекалено много торене.
Меки,загниващи стъбла – ниска температура ако влажността на въздуха е висока .
Листата падат – сух възсух в помещението. Преполято. Почвата трябва да бъде влаажна но не мокра,подгизнала.
Листата падат и губят окраската си – прекалено силно слънчево осветление.

Вредители по калатея

Щитоносни въшки- Въшките се заселват по доната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести.Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса".
Мерки за борба: Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. Напръскаите с инсектицид ( актелик, карбофос, децис).

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина. Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба:Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт, водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди, напръскайте с разтвор на актелик.

Трипс се размножава масово в топли години с малко валежи. Трипсовете се хранят като смучат сок, обикновено от горната част на листата, които побеляват . Обикновено са засегнати само най-горните части. Нападнатият от трипс лист побелява и се изкривява. Повече вредят ларвите. Те завършват развитието си заедно с узряването и отиват в почвата, където зимуват.
Мерки за борба: Борбата с трипса се води, когато се установят средно по 10 трипса или 15-20 ларви на едно стебло. Борбата се води както с контактни, така и системни или транс-ламинарни инсектициди от групата на органофосфорните, карбаматните, неоникотиновите средства и др.
Калатея не понася поливането с твърда, студена или хлорирана вода. Страда от посаждането в много дълбоки саксии- растението более, листата се завиват и връхчетата съхнат.

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама