Семейство марантови. Родина – влажните тропически райони на Южна Америки. Това декоративно-листвено многогодишно растениее с височина около 70-80см.  Цени се заради оригиналността на красивите листа, които могат да бъдат и чисто зелен цвят и с различен рисунък от ивици и петна в най- различни оттенъци – от жълтото до червено-кафяво. При някои видове калатея оцветяването на листата напомня оперението на пауна или на някаква приказна птица. Листата са големи, до 30 см дължина, имат овална форма и дълги дръжки. Цъфтят през пролетта и лятото в класовидни съцветия в най-различни оттенъци (бели,жълти,,оранжеви, виолетови ) Калатея  е неоспоримо красива, но много капризно растение.

Съвети по отглеждането

Температура:  Калатеите са топлолюбиви. Температури под 17 градуса могат да им причинят заболяване, докато повишението, даже и над 30 градуса, е благоприятно. Много е важно да не ги излагате под дирекни слънчеви лъчи, за да запазите яркостта на багрите и големината на листата.
Осветление: В родината си калатеите растат в заблатени места, по бреговете на реките и езерата, под сянката на дъждовните тропически гори. Поради това и условията, които изискват, за да растат добре в домовете ни, са подобни.
Полив : Голяма нужда от вода. Най-важното е въздушната и почвената влажност да бъдат високи. Най-много страдания им причинява сухият въздух, затова трябва да се пулверизират редовно с мека затоплена вода. Добър микроклимат се получава, когато саксията се слага върху подложка, пълна с влажен мъх или торф или просто с вода. А ако имата възможност да ги гледате в аквариум, ще решите оптимално този проблем.
Торене: От април до август  се подхранват с течен комплексен тор за стайни декоративно-листни растения на всеки две седмици. Шафрановата калатея се подхранва  с тор за цъфтящи растения. Калатея е чувствителна към излишната пренаторяване.
Влажност на въздуха: Обича влажен въздух. Изисква редовно пръскане на листата. Листата периодично се почистват с гъба.
Пересадка: Младите калатеи се пресаждат всяка пролет, а възрастните – през 2-3 години. Подходяща е почвена смес от листовка, торф и пясък в съотношение 6:3:2. Част от листовката може да се замени с добре прегорял оборски тор. Саксията трябва да се дренира добре – до ¼ от обема й трябва да се запълни с парчета от керамични саксии, счупени тухли или едър пясък. При пресаждането се извършва и разделяне на подземното стъбло за размножаване.
Размножение: . При пресаждането се извършва и разделяне на подземното стъбло за размножаване.
Листата на калатея се използват за плетене на кошници и оттук е получила и името си – kalathos в преводд от гръцки – кошник


Проблеми на отглеждането
Краищата на листата са кафяви и сухи, забавен растеж – прекалено сух въздух. Проверете за Червеният акар. Отстранете мъртвите листа. При необходимост използвайте инсектициди.
Краищата на листата жълтеят и се покриват с петна. Това е недостатъчен полив. Почвата трябва да е винаги влажна.
Краищата са жълто-каафяви – недостатъчно или прекалено много торене.
Меки, загниващи стъбла – ниска температура, ако влажността на въздуха е висока .
Листата падат – сух въздух в помещението. Преполято. Почвата трябва да бъде влажн, но не мокра, подгизнала.
Листата падат и губят окраската си – прекалено силно слънчево осветление.


Вредители по калатея
Щи тоносни въшки- Въшките се заселват по долната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести. Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса".
Мерки за борба: Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. Напръскайте с инсектицид ( актелик, карбофос, децис).

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с фина паяжина. Отначало пов20°С редите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Фините им мрежи стават видими, когато напръскате листата.

Мерки за борба: Ако забележите наличие на бели паяжини, веднага изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт, водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се поставя в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се оставя на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди. Напръскайте с разтвор на актелик.

Трипс се размножава масово в топли години с малко валежи. Температурите над 35-37 градуса и суховеите силно намаляват числеността му. Трипсовете се хранят като смучат сок, обикновено от горната част на листата, които побеляват. Обикновено са засегнати само най-горните части. Нападнатият от трипс лист побелява и се изкривява. Повече вредят ларвите. Те завършват развитието си заедно с узряването и отиват в почвата, където зимуват.
Мерки за борба:Борбата с трипса се води, когато се установят средно по 10 трипса или 15-20 ларви на едно стебло. Борбата се води, както с контактни, така и системни или транс-ламинарни инсектициди от групата на органофосфорните, карбаматните, неоникотиновите средства и др.
Калатея не понася течението, зле понася поливането с твърда, студена или хлорирана вода. Страда от посаждането в много дълбоки саксии- растението более, листата се завиват и връхчетата съхнат.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама