Каладиум двуцветен Caladium bicolor – Расте в тропическите влажни гори, по влажните планински склонове на Бразилия и на Големите и Малките Антилски острови. Грудките са кръгли, плоски. Листата са многобройни, стреловидно-яйцевидни или сърцевидно-яйцевидни, в средата триъгълни, 8—30 см дълж., синьо-зелени, между жилките с неравномерни бели или червени петна. Дръжката е няколко пъти по-дълга от самия лист. Малките невзрачни цветове са събрани в съцветие като кочан, характерно за всички ароидни. В културата е разпространен като хибридна форма  отличаваща се с окраската на листата. При едни повърхността на листата е чисто сребриста тъмно зелени краiща или червено със сребристи или зелени приски.


Съвети по отглеждането:


Поливане: през перода   на вегетация каладиума се полива обилно, с мека престояла вода със стайна температура, след просъхване на горния слой на субстрата. Почвата трябва да се поддържа през цялото време влажна. Препоръчва се растението да се постави в съд с вода или да се обвие с влажен торф. В края на август — началото на септември поливането се намалява. През периода на покой се допуска много рядко овлажняване на субстрата, с цел да се избегне излишно сбръчкване на грудката. След пресаждане, грудката се полива внимателно, без да се допуска прополиване. Според нарастването на листната маса, поливането се увеличава.
Температурата не трябва да пада под 20°C, а най-добре да е 22-25°C. Това се отнася и за температурата на почвата. През периода на покой температурите също не трябва да се понижават под 18°C.Есента  растението  преминава в покой  при температура около 16-18°C.
Осветление: Каладиума се нуждае от ярка разсеяна светлина. Растението понася преки слънчеви лъчи само сутрин и в късните следобедни часове. Подходящо е за отглеждане на западен и източен прозорец. На южен прозорец е необходимо да се обезпечи защита от преките слънчеви лъчи.
Полив: През периода на вегетация каладиума се полива обилно, с мека престояла вода със стайна температура, след просъхване на горния слой на субстрата. Почвата трябва да се поддържа през цялото време влажна. Препоръчва се растението да се постави в съд с вода или да се обвие с влажен торф. В края на август — началото на септември поливането се намалява. През периода на покой се допуска много рядко овлажняване на субстрата, с цел да се избегне излишно сбръчкване на грудката. След пресаждане, грудката се полива внимателно, без да се допуска прополиване. Според нарастването на листната маса, поливането се увеличава.
Торене :В период на активен растеж от април до август през 2 седмици с течна тор за декоративно листни стайни растения.
Влажност на  въздуха: Препоръчителна е висока влажност на въздуха, не по-малко от 70%. По-ниската влажност се отразява пагубно на растението и даже може да го убие. Полезно е и да се разпръсква влага над растението, като се избягва прякото попадане на капки по листата, вследствие на което се появяват кафяни петна. Добре е саксията с растението да се постави върху съд с влажен торф или керамз
Пресаждане :Растението има ясно изразен период на покой. През август листата умират и поливането постепенно се спира. Грудките остават в саксията, в суха среда. До март грудките се съхраняват на сухо място. Освен в стария, сух субстрат, може да се оставят и в пясък при температура не по-ниска от 18°C, най-добре при 20°C. За да се избегне значителното сгърчване на грудката, субстрата периодично се овлажнява. Прорастването започва през първите дни на март. В края на февруари-март грудките се почистват, малките се отделят от едрите и се засаждат в саксии. Препоръчителен е следния състав на субстрата: хумусна почва — 1 ч., листовка— 1 ч., торф — 1ч., пясък — 1/2 ч, pH на почвата трябва да е около 6. Температурата трябва да е не по-ниска от 20—22°C. Полива се внимателно, с мека престояла вода. След няколко дни започват да се образуват корени, а след това започва растежа. След появата на прорастъците, поливането се увеличава, а след това почвата трябва да се поддържа обилно влажна.

Размножаване: Каладиумите се размножават от грудки и семена.
При семенното размножаване, семената се засяват скоро след като се съберат. Използва се субстрат, състоящ се от равни части листовка и торф. Пониците се появяват на 14—18-ия ден. През есента на същата година образуват грудки, които се хранят, както и другите грудки, до засаждането през февруари—март. За съжаление, при семенното размножаване се наблюдава унаследяване на различни наследствени белези от родителите, но не всички.


Най-благоприятните условия за растеж на каладиума са — температура не по-ниска от 20°C, светло място (колкото по-светло, толкова по-интензивна е окраската на листата), защита от преките слънчеви лъчи, обилно поливане.

Появата на съцветията се наблюдава след като са се развили вече 3—4 листа; цъфтежа продължава няколко дни, семената съзряват след 2 месеца. Женските цветове са разположени в долната част на съцветието, а в горната са мъжките (плодника узрява по-рано и прашеца се посипва). Листата се съхраняват продължително време, както върху растението, така и отрязани (във ваза или букет). Вегетативния период при каладиумите е кратък (от март до края на август). у горшки.

Проблеми при отглеждането


Края на листата кефенеят, изрязаните клонки поникват, листата се сбръчкват – ако е прекалено хладно. Растението не понася температура по малко  от 16°C и течение.
 истата засъхват в края и върха, резниците поникват- в помещението е много горещо, сух въздух и почвата изсъхва.
Каладиум расте лошо,листата са малки – тъмно е. Необходимо е добро осветление с лека сянка от прякото слънце. Освен това при недостатъчно осветление листата губят окраската си. Това се случва ако не сте пресадили или подхранвали растението.макар че подхранването и торенето  трябва да се извършва внимателно.
Да почиствате листата на каладиума от прах не си струва- листата са много нежни и леко се късат по добре с лека четчица ги почистете.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама