parkove.bg / Справочник - Флора / Кафе - Coffea
Семейство Брошови. Родината е Африка и Азия. В природата около 40 вида .
Арабско кафе или кафе арабика – вечнозелено дърво, в природата достига 4 м височина. В културата е най-разпространен видът джудже, израстващ около 1 м на височина. Кафееното дърво се разклонява много добре, листата са срещуположно подредени, с продълговата форма, заострени на върха и вълнисти по края до 15 см дължина. Повърхността на листата е тъмно зелена, кожеста. Цветовете са аксиларни, ароматни, събрани по 5-6 броя, на къси цветни крачета. Венчето на цвета е петилистно, бяло. Плодовете – ягодки с 2-3 семена, появяват се само на възрастните растения. Цъфтежа е в април-май.
Съвети по отглеждането
Температура: Умерена, зимата е препоръчителна 14-15°С, но не по-ниска от 12°С.
Осветление: Кафееното дърво е светлолюбиво, но засенчване от слънчевите лъчи се налага пролетта и лятото.
Полив: Лятото е обилно, зимата умерено, но като се отчита температурата на помещението. Почвата през цялото време се поддържа във влажно състояние. Избягвайте излишната влага и засушаването на почвата.
Торене: в период на растеж от април до септември на всеки две седмици се подхранва с течен тор за стайни растения. Може да използвате Дъга, идеал, исполин, Унифлор ръст и др.
Влажност на въздуха: Кафееното дърво изисква висока влажност на въздуха – често се оросява с топла и мека вода.
Пресаждане: Всяка пролет –младите растения, а старите през 2-3 години, горният слой на почвата в саксията се сменя всяка година. Кафето изисква кисела реакция на почвата (рН=7), затова готовата смес от 1 част листна, 2 части кисел торф, 1 част оранжерийна почва, 1 част прегоряла тор и 1 част пясък. Дренажът трябва да е много добър.
Размножаване: семена и здрави стари резници през пролета.
Семената на кафееното дърво много бързо губят своята кълняемост затова се сее веднага като узрее. Узрелите плодове се обират, разрязват се, очистват семената от меката тъкан на плода, промиват се в топла вода. В плоски съдове за разсад се насипва смес от торф, листовка и пясък. Семената се притискат на плоската си страна към почвата и леко се притиска, но не се посипва с почва. Полива се или се пръска с пулверизатор с топла, мека вода и се завива с полиетилен. Два пъти на ден по два часа семената се проветряват за да се избегне излишната влага и образуването на плесен. Семената прорастват в течение на 2 месеца при температура около 20 С и повече. Затова е възможно използването на подгрев на почвата. След като се образуват две двойки листа, кафето се пресажда по отделни саксиики. Започва да дава плодове на 3-4 година.
Кафееното дърво се счита за не много взискателно растение, но това е само в случай, че правилно изпълнявате условията по отглеждането. Главното е да се подбере правилно почвената смес с кисела реакция и влажен въздух. За повишаване на киселинноста на почвата използвайте торфен мъх, торф. А за да повишите влажността на въздуха е достатъчно просто да се напръска с вода наоколо. Освен това, поставете саксията на широка подложка с мокър керамзит.
Ако при вас водата е твърда, то използвайте филтрирана с битов филтър , например Аквафор.
Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама
Добави коментар
Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.
За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. ► Регистрация