parkove.bg / Справочник - Флора / Импатиенс Валлера - Impatiens walleriana

Импатиенс Валлера - Impatiens walleriana

Семейство балсамови.

Родината на балсамовите растения е тропическа и субтропическа Азия и Африка. В природата са известни повече от 500 вида от тези тревисти и хр астовидни растения. В превод от латинското impatiens което се превежда като „не пренасящ”. Затова и е получил названието недостъпен. Свързано е и стова, че ако докоснете плодовете, то семената се разлитат.

Импатиенс Валлера Impatiens walleriana - до 55-60 см височина, правосточщи сочни стъбла. Листата са едно след друго разположени с широкоовална форма, заострени на върха, светло-зелени на цвят и малкозъбчате по края. Листата са до 10 см дължина,цветовете около 4см диаметър, единични или в дребни съцветия с дълга цветоноска. Цветоват червени, розови, бели и червено оранжеви или червено бели.Този вид се явява изходен за множество хибриди и сортове които могат да имат различна окраска по цветовете а също и формата на цвета ( обикновенни, кадифени, едно или двуцветни)

Съвети по отглеждането

Температура: За да цъфти трябва да е на слънчево и топло място. Цветето се развива добре и в цветните сандъчета на балкона. И през зимните месеци температурата на помещението не трябва да пада под 15 градуса.
Поливане: При топло време се полива обилно, но без да подгизва, а през зимата пестеливо.
Торене: Редовното торене допринася до обилния цъфтеж. От септември се ограничава торенето. Ако през зимата е станало голямо растение, може да се подреже.
Размножаване: Лесно се вкореняват отрязаните клончета, като се слагат във вода и за кратко време пускат корени. Няколко месеца след засаждане новозасаденото клонче започва да цъфти. За обилен цъфтеж изисква всяка година  да се подменя пръстта, саксията да не е голяма - трябва да е изпълнена с корени.


Съвети Стъблата се издължават, листат са малки и бледи – недостатъчно хранителни вещества или саксията е тясна или недостатъчно осветление.
Освен това, за повечето видове балсамин е характерно бързото израстване, от което растението  се изтяга, стъблата в основата се оголват, губи декоративната си окраска и привлекателност. Вина носи за това по високата температура  ( 22 °С)
Затова балсамин целесъобразно се обновява  всяка пролет със срезове  и вкореняване в една саксия  на няколко млади резника.
Стъблата гният, листата се завиват , падат- ако е прекалено влажно и хладно.  Това се случва ако растението е в градината  и остане там и  при хладни и дъждовни дни.
Листата се завиват, съхнат –прекалено топло и сухо,близо е до отоплението.  А също така, през лятото трябва да се сложи на пода в най прохладното място у дома.
Пъстролистните форми губят окраската си  при недостатъчно осветление.
Цъфти слабо или отсъства – недостатъчно светлина, недостатъчно хранителни вещества в почвата или излиен тор (неправилно подхранване) азотни торове.

 

Вредители: Много често се напада от акари и оранжерийна белокрилка. За да ги отстраните пръскайте редовно с Моспилан.

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина.
С редите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Фините им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба:Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди, напръскайте с разтвор на актелик.

Листни въшки- повреждат растението, като смучат растителния му сок,преносители са на вируси. Размножават се бързо. Образуват колонии от долната страна на листата, по цветните пъпки и новите връхчета на стъблата. Най-уязвими са растенията с меки тъкани. Пострадалото растение отслабва и става уязвимо на гъбни заболявания. При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава "медена роса", която възпрепятства нормалната фотосинтеза. При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силнилна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектицидиДобави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама