Родина-Южная Америка.В природата  фитония расте в топли и влажни условия и затова за дома тя се оказва много трудно и капризно за отглеждане растение. Най добре се отглежда в терариум.  През пролетта, при благоприятни условия, фитонията може да цъфне но нейните невзрачни, жълти цветчета  не представляват декоративна стойност.

 

Съвети по отглеждането
Температура: Фитония  е топлолюбива,температурата не бива да пада под 17°С. През лятото оптималната е 20-25°С, зимата 18-20°С. Фитония не понася течение и рязка промяна на температурата.
Осветление: Полусянка, при ярка светлина или прекалено тъмно място окраската на листата бледнее. От преките слънчеви лъчи трябва да се пази. Зимата не се оставя растението близо до прозоречното стъкло.
Поливане: Обилно през лятото, почвата трябва да бъде винаги леко влажна, зимата се полива умерено, почвата не бива да пресъхва напълно. Фитония се полива с мека вода.
Торене: От април до август се подхранва с течен тор за стайни декоративно-листни растения на всеки 2 седмици. Фитония е чувствителна към многото тор, затова  се препоръчва ½ от препоръчаната доза.
Влажност на въздуха: Обича влажният въздух до 90%. Необходимо е периодично оросяване на листата. Саксията се поставя във влажен торф или в терариум.
Пресаждане: Всяка пролет в рохкава , лека почва ; 1 ч хумус, 1 ч пирен(или хвойна).1/2 ч торф,1/2 ч пясък. Саксията за фитония се избира недълбока но широка, тъй като корените на растението са повърхностни.
Размножаване: Лесно се размножава с резници, деление или леторасти.

Проблеми на отглеждането

Краищата на листата са кафяви, сухи, забавен растеж. Причина- прекалено сух въздух. Проверете не е ли поразено растението от червеният паякообразен акар. Отстранете мъртвите листа. Периодично пръскаите растението.

Краищата на листата са жълто кафяви- излишък или недостатъчно хранителни вещества в почвата.

Листата се завиват и се покриват с петна. Недостатъчен полив. Почвата трябва да бъде винаги влажна.

Увехнали, загниващи стъбла – ниска температура, особено при висока влажност.

Опадат листата – прекалено сух въздух в помещението при преполиване. Почвата трябва да бъде влажна но не мокра. А така и при ниска температура в помещението.

Долните листа жълтеят – излична влага

Листата губят окраска, изтъняват ии съхнат- прекалено силно слънчево осветление.


Съвети

При прекалено влажен въздух в прохладни условия фитония е уязвима за заболявания като сиво гниене.

Вредители по фитония

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма или са дълги и плоски. На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца. Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.Растението клюмва.
Мерки за борба: Когато растението е по-слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по - силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно "разтваря" восъкливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия. Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки.
Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина. Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба: Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт, водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди, напръскайте с разтвор на актеликДобави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама