Семейство арекови.

Финиковата палма е бързоизрастващо стайно растение, подходящо и за засаждане в дървени съндъчета. Въпреки, че в България финиковата палма е популярна само като стайно цвете, в пустинните местности на Северна Африка достига на височина до седеметажна сграда. Както всички палми, тя не образува дървесина, а стъблото й е сочно, тревисто и меко. Расте бавно, особено в първите години, като образува само няколко листа. Впоследствие долните листа окапват и основите им изграждат стъблото. Редовно цъфти с пищни златистожълти съцветия. Финиковата палма започва да плододава от шестата година. Тя обаче е двудомно растение. Женските и мъжките съцветия са на отделни растения.

 

Съвети по отглеждането
В стайни условия не цъфтят

Осветление: Предпочитат светли до полусенчести места. През лятото може да се изнасят и на открито.
Температура: Канарската и Обикновената финикови палми са устойчиви на хладен въздух. През зимата могат да виреят и при температури от 8-14ºС. Финиковата палма на Рьобелен е по-топлолюбива и през зимата трябва да й се осигури температура от 16-20ºС.
Поливанв: През лятото се поливат обилно, като в най-горещите дни се оставя вода и в подложките на саксиите. През зимата се поливат по-рядко в зависимост от температурата в стаята и просъхването на горния слой почва.
Влажност на въздуха: Phoenix roebelenii страда от липса на влажен въздух. Другите 2 вида понасят без проблеми сух въздух в помещенията.
Размножаване: Със семена. Преди засяването им се скарифицират (повърхността им се надрасква леко с карфица, без да се нарушава вътрешността на семето). След това се накисват за няколко дни в топла вода и се засяват. Покълване настъпва след 2-3 месеца. В началото младите семеначета развиват 4-5 листа, които още не се разтварят. При Канарската палма разтварянето на сегментите на листа започва по-късно - след 8-9 лист. Ако някои от видовете дадат странични издънки, е възможно и вегетативно размножаване.
За Phoenix reclinata и Phoenix roebelenii е необходима почва, по-богата на угнил оборски тор, отколкото обикновената почвена смес за палми.

Съвет
Въпреки че Финиковите палми са едни от най-издържливите палми за отглеждане в стая, и при тях са възможни проблеми. Ако се поливат с много твърда или студена вода, по листата може да се появят кафяви петна, а покафеняването на краищата им говори за прекалено сух въздух в стаята.

Най-познатата с плодовете си е Обикновената финикова палма. Плодовете на другите видове са ядливи, но по-дребни, плодна им част е по-влакнеста и малка, и нямат търговско значение.
Phoenix reclinata е много добра за отглеждане в зимни градини.

Вредители: палмите са подложени на нападения от щитоносната въшка, червният паякообразен акар, ухозалка

 

 

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама