Това е едно от най разпространените стайни растения. Първото почетно място заема каучуконосният или Фикус еластика. Много популярен е и Бенджамин, лировидният, бенгалският и джуджето. Фикуса не понася течението, мократа почва (фикусът със пъстролистни форми е повече светлолюбив, понася прякото слънце но засенчване му е нужно в най горещите часове.).
През зимата също се нуждае от светлина, затова саксиите се поставят близо до прозореца. Пъстролистните – бенджамин, могат  цялата зима да останат до южният прозорец. При недостатъчно осветление се образуват слаби и изкривени клончета и листа.
Размножава се с резници. От клонче може да получите толкова резника, колкото листа има. Резника за размножаване се състои от един лист с неотворено оченце и половината от долното междувъзлие без оченце. След отрязването , резника се пуска в топла вода за да се прекрати изпускането на млечният сок. За по добро вкореняване се прави разрез на резника отдолу или се разделя ( резника с твърда дървесина кръстообразно а с мека дървесина – един разрез) резниците  се вкореняват най добре с почвен подгрев, завиват се с полиетилен.
За фикуса е най добра почвена смес от 2 ч –листна, 1 ч торф,1 ч хумус. Фикуса не обича да го садят в голяма саксия, затова се присажда когато корените запълнят цялата скасия. При това растат много. Почвата при пресаждането трябва да бъде хранителна, освен това, пролет и лято се подхранват с органични торове, обича кравешки или минерален  „Исполин”.  Големите фикуси се присаждат на 5-6 години но ежегодно се подменя горният почвен слой. Следва да се подмено горния слой и ако се появи бяла коричка.
Фикус каучуков Ficus elastica  има няколко разновидности отличаващи се по формата и окраската на  листата. Особено ефектен сорт с жълти петна и ивици на листата. При каучовият фикус при добри грижи,  старите листа не жълтеят и не  падат.

Фикус джудже Ficus pumila – това е бързорастящ, дребнолистен фикус. Отличава се с добра поносимост на сянка. Може да го отглеждате като ампелно растение, да го завързвате към  подпора.

Съвети по отглеждането

Температура: Препоръчително е умерена, зимата не по-малко от  10 °С.
Осветление: Светло място, със засенчване от пряките слънчеви лъчи
Поливане: Умерено. Ако растението стои в топло помещение  то се полива на 1-2 дена. Ако е в прохладно помещение(около 15°С), на 3-4 дни. Изягвайте  преувлажняването на почвата. Водата трябва да е със стайна температура, добре отстояла. Подхранват се от март до август на две седмици.
Влажнос на въздуха: Необходимо е периодично да се оросяват листата, особено лятото.
Пресаждане: Извършва се пролетта,когато корените запълнят саксията.
Размножаване: Резници,които се вкореняват лесно като ги покриете с полиетилен. Най добре е да посадите в една саксия 5-6 резника.

Съвети
За да избегнете преувлажняването на почвата: ако след поливане в подложката има вода то тя трябва да се излее.Зимата се полива рядко, в саксията се прави добър дренаж. Ако няма керамзит то може да сложите начупени керемиди, той добре събира излишната вода.
В почвата се добавят късчета брезови въглища – те спират процеса на гниене.

Проблеми при отглеждането

Новите листа  остават дребни, жълтеят и падат- недостиг на хранителни вещества, нужно е да се пресади в нова хранителна почва.

На листата се появяват жълти петна или края на листата жълтеят-поливането трябва да бъде умерено, т.т. почвата трябва да успее да изсъхне.

Сухи сбръчкани листа  на фикуса – най често при ампелните форми- прекалено сух въздух, пресушена почва, слънчеви изгаряния.

Внезапното опадане на листата – при различните видове то може да има различни причини- силно ввлажна почва при каучуковия и лировиден фикус, недостатъчна светлина или рязка смяна на климата при Бенджамина-може да бъде предизвикана  от студена вода, ниска температура в помещението;недостатъчна светлина, излишни хранителни вещества в почвата. Добри резултати дава пръскането с Епина.

Падане на долните листа – падането на долните листа при дървовидният фикус се счита за нормално(ммного характерно за стайните фикуси), но това не е съвсем така, долните листа  при стареене  периодично падат, но ствола  не бива да се оголва.  Оголването на ствола се случва  заради несвоевременно пресаждане, пресаждане в бедна почва, липсва подхранване, нарушаване на температурния режим и светлината.

Кафяви петна на връхчетата и на края на листата- при прекалено висока температура в помещението, сух въздух или повече тор.

За лировидният фикус или джуджето е опасно да пресъхне почвата.  Ако забравите да ги поливате листат и филизите изсъхват.

Вредители по фикуса
Най често фикуса е подложен на нападения от:

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма или са дълги и плоски. На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца. Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.Растението клюмва.
Мерки за борба: Когато растението е по - слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по - силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно "разтваря" восъкливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия. Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки.

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина.
Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба: Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт, водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди, напръскайте с разтвор на актелик

Трипс – при висока температура и ниска влажност се появява трипс. На доланата страна на листата трипс снася  многочислени колонии а на горната страна се появяват светли точки. В крайна сметка, връхната страна на листата става сиво-кафява със сребристи отблясъци. При масово поражение  цялата повърхност на листата става  бледовата и се обезцветява, затова листата потъмняват и падат.  Основно,  трипс нанася вреди по цветовете които се покриват с петна и се деформират.
Мерки за борба: Растението трябва да се  напръска , при необходимост и нееднократно с инсектицид ( фитивер, децис, актелик, инта-вир).

Съвети
Фикуса джудже, нищо че се смята за издръжливо, често страда от повишената сухост на въздуха, ззатова е добре да се постаави на подложка с вода.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама