Семейство аизови. 

Родината им е Южна Африка. В природата има около 36 вида листни сукулентни, растящи на групи в засушливите райони. Всички те имат къси стъбла, къси месести корени около 3 двойки дебели сочни листа, разположени като правило кръстообразно. Имат или издатинки или дълги тънки зъбчета по края на листата. Цъфтят големи цветове с различни оттенъци на жълтия цвят.

Фаукария вълча Faucaria lupina –Имат листа с копиевидна форма, около 4-5 см дължина и 2.5 см ширина,триъгълни на края. Листата от горната страна са ярко-зелени,с 3 до 5 двоики нишковидни зъби извити назад. Цветовете са жълти, около 3 см в диаметър, появяват се в средата на лятото.


Съвети при отглеждане
Температура: Умерена. През зимата е период на покой при температура  5-6°С, не по малко от 4°С, не повече от 10°С, при сухо съхранение през лятото е добре да се постави на открито.
Осветление: Пълноценно слънчево осветление през цялото време.
Поливане: Умерена в период на вегетация. Полива се много внимателно, от излишната вода корените много бързо загниват. Есента  започва период на покой при това листата се набръчкват и изсъхват. В период на покой поливането се прекратява съвсем.
Наторяване: Само в случаи, ако растението не е пресаждано. Торенето се поставя в доза ½  от препоръчаната веднъж на месец.
Влажност на въздуха: Фаукария понася добре сухият въздух. Зимата в период на покой се държи на прохладно при минимална влажност на въздуха.
Пресаждане: Пресажда се обикновено на 2-3 години. Саксията за засаждане трябва да бъде широка и не дълбока, но с висок дренажен слой. Почва-градинска пръст премесена с пясък. може да използвате и купена почвена смес. След пресаждането се полива след 2 седмици за да не загние.
Размножаване: Семена или резници през пролетта и лятото.

Съвети
За размножаване на фаукария с резници, филизите се срязват с остър нож, перпендикулярно на стъблото.  Срезът на майчиното растение се посипва със стрит въглен, а среза  с фитохормони на прах. Резниците се оставят да поизсъхнат 3 дни. Cлед това се слагат на сухата повърхност на приготвената почва в саксията, поливат се само тогава , когато се появят коренчета, което се случва след 3 седмици.

Проблеми на отглеждането
Ако стъблата на фукария са се изтеглили, листата са бледи и през лятото не цъфти – причината е в недостатъчното осветление и прекалено топлото зимуване.

Листата почерняват и се навиват- загниват корените от високата влажност, особено ако е прохладно помещението.

Ако върховете на растението са добри все още, то може да ги отрежете и да ги вкорените като резници.

Растението не расте, листата са малки и бледи, набръчкани- недостатъчно хранителни вещества или е сухо. Ако това се случва през есента или зимата това е нормално, но ако е пролетта или лятото, то ратението се нуждае от пресаждане, подхранване и по често поливане.

На листата се появяват кафяви петна- това са слънчеви изгарения  които растението е получило през лятото в горещите  часове на деня.  Препоръчително е да поставите фаукария под друго, разклонено растение където има пъстра сянка.

Фаукария се поразяа от вредители , такива като червеният паякообразен акар, коенов червй (ухозалка). При обаработка на растениета с препарати, листата се протриват с четка  и разтвор на инсектицид. В борбата с кореновите вредители , корените се изтръскват от почвата, изплакват се и се засаждат  в суха, чиста почва. Поливат се след 10-14 дни.

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама