Семейство млечки.

Родина – субтропиците на Африка, Америка , о. Мадагаскар. Това обширно семейство  сукулентни растения включва около 2000 вида. Много от тези представители се отличават с огромни размери  и затова е невъзможно отглеждането им в стайни условия. Тези от млечкови  които се отглеждат в стайни условия заслужено се ползват  с любовта на своите стопани. Те са дълговечни(повечето от тях живеят и се съхраняват дълги години),невзискателни и оригинални по красота. Всички представители на семейство млечкови при срез отделят отровен млечен сок който може да причини изгарения на лигавицата.

Euphorbia pulcherrima –получила е названието си  Витлемска звезда в чест на това, че цветето цъфти на католическото Рождество с червени цветове. Има ярко зелени, нежни и големи листа, разположени  под съцветията. Цветовете- някои са ярко розови, червени или бели. Самите цветове са малки и невзрачни, нуждае се от слънчево място но през лятото в най горещите дни се нуждае от засенчване. Обикновенно пуансетия се отглежда като едногодишно растение и след цъфтежа се изхвърля тъй като тази млечка е много сложна да се отглежда у дома. С настъпването на отоплителният сезон при много сух въздух в помещението листата падат и губи декоративната си привлекатрлност. Освен това, пуансетия много зле понася течение и резки промени в температурата.

Съвети по отглеждането
Температура: Умерена,през лятото се съхраняват на 20-25°С. През зимата в период на покой при 16°С. Минимум 10-12°С.
Осветление: Ярко осветление и зимата и лятото. Поинзецията обичат много светлина но трябва да се адаптират към слънцето през пролетта и лятото постепенно за да не получат изгарения. Най доброто място за млечките  е прозорец на югоизток. Погрижете се зимата осветлението да е достатъчно.
Поливане: Умерено през пролетта и лятото, примерно 2 пъти в седмицата, есента се намалява а зимата много рядко се полива при прохладно съхранение. Сукулентните видове, например зимата се поливат  веднъж на месец.  Водата за поливане трябва да е мека  със стайна температура. В период на растеж и цъфтеж почвата не бива да пресъхва напълно.

Торене: В период на растеж и цъфтеж  се подхранват със специални торове за стайни растения, подхранват се на всеки две седмици. За цъфтящите  видове млечка  се използват калиеви торове, за нецъфтящите видове  може да исползвате торове за кактуси.
Влажност на въздуха:  Млечката е устоичива към сухият въздух  но периодичното оросяване  с  топла вода е много полезно.
Пресаждане: Почва -1 част от торф, 1 част листа, 1 част торф, 1 част пясък и гранули от тухла. Младите растения се пресаждат всяка година или  през година, старите през 2-3 години.
Размножаване: Резници, за това се подсушават на сух въздух а срезовете  на майчиното растение се посипват със стрит въглен.

Съвети
При  отглеждане у дома на млечка следва да  отбележим, че при срез се отделя отровен сок а много от видовете са и бодливи затова трябва да се внимава особено ако има деца.

Вредители по млечките

Листни въшки- повреждат растението, като смучат растителния му сок, преносители са на вируси. Размножават се бързо. Образуват колонии от долната страна на листата, по цветните пъпки и новите връхчета на стъблата. Най-уязвими са растенията с меки тъкани. Пострадалото растение отслабва и става уязвимо на гъбни заболявания.
Мерки за борба: При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава "медена роса", която възпрепятства нормалната фотосинтеза. При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силнилна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектициди

Белокрилките се заселват от долната страна на най-младите листа. През деня те стоят неподвижно и само при обезпокояване (раздвижване на леторастите) се разхвърчават на къси разстояния и отново кацат по долната страна на листата. През нощта са активни и прелитат от едни растения на други. Те избират най-младите листа по върха на растенията или на разклоненията. Ларви, които смучат сок главно по долната страна на листата и по-ограничено - от листните дръжки, стъблата и плодовете
Мерки за борба:Тя е ефективна, само когато всички мероприятия - агротехнически, химични, биологични, физико-механични и др. са съчетани в единна система и са съобразени с плътността на популацията и възрастовата и структура. Извършва се дву-трикратно третиране през 6-8 дни с контактно действащи инсектициди
Галова Нематода - микроскопични кръгли червеи, които живеят в почвата и увреждат корените на растенията. Увредените корени на растенията не могат да поемат достатъчно хранителни вещества и постепенно умират.
Мерки за борба: За съжаление заболелите от галова нематода растения трябва да се унищожат, но ако пораженията по корените са все още малко, можете да се опита следното: Извадете растението от саксията и унищожете пръстта. Измийте корените и отрежете удебеленията. Използвайте нова саксия за засаждане.

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама