Семейство кактусови.

Това е най разпространениет кактус за стайно отглеждане. Тази група кактуси наброява повече от 50 вида, в културата има много хибриди. Младите Ехинопсис имат формата на кълбо ,след това те се изтягат  и възрастните растения вече имат цилиндрични стъбла. Цветовете са големи, дълготръбести, най често са бели, понякога ароматни. Обикновенно образуват много детки.

Eхинопсис ръбест Echinopsis oxigona – със зелени, големи кълбовидни стъбла, бодли бледовати до 1.5  см дължина. Цветовете са розови, розови-червени.
 

Съвети по отглеждането
Температура: Умерена. Зимата в период на  покой при температура 5-10°С.
Осветление: Ярка, разсеяна светлина. Ехинопсис може да стои на пряко слънце само след адаптация, може да получи изгарения,необходимо му е засенчване в горещите часове.
Поливане: Умерено от пролетта до есента, но по обилно отколкото  при другите кактуси. Зимата поливането е по рядко при хладно зимуване. Тори се от пролетта до есента.
Влажност  на въздуха: Обича периодичното опръскване
Пресаждане: Почва – 2ч градинска, 1ч листна,1 ч торф с добавка оборски тор, 1 ч пясък и тухлени парченца. Корените на ехинопсиса са  много по добре развити, отколкото на другите кактуси, затова саксията се подбира по голяма.
Младите растения се разсаждат всяка година а по старите през година.
Размножаване: Много леко с детки и семена. Цъфтят на 4-5 година.

Съвети

Ехинопсис се размножава много лесно с детки(избили встрани малки кактусчета), но най красивите и здрави растения се получават от семена.
Семената можете да купите а може и сами да получите. За  това обаче, трябва да имате два цъфтящи ехинопсис които не са родствени, т.т. те са  получени от неродствени растения. Понататък се извършва преопрашване на тези две растения за това се използват парченца памук или перце. В последствие на мястото на цвета се образува зрънце в което се образуват семена.
В повечето случаи цветовете на Ехинопсис се появяват на сенчестата страна  на стъблото. Нежелателно е обръщането на друга страна  ако то се кани да цъфти.
Независимо, че растението не е взискателно то все пак се нуждае от внимание. Недостатъчното осветление води до изтягане и източване на стъблото в резултат на което растението губи добрият си вид.

Вредители

Ако на кожицата на ехинопсиса се появят ръждиви налепи в областта на върха, то това е поражение от червеният акар. Нападат го още щитивидни листни въшки. 

 Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама