Семейство коммелинови. Родина тропическите райони на Азия и Африка. В природата са разпространени около 40-50 вида..Цианотис кьоски Cyanotis kewensis –
Неголямо  тревисто растение с пълзящи стъбла. Листата са седящи, поредно разположени с  тъбести влагалища, закриващи стъблата. Листата са месести, яйцевидни или сърцевидни, около 3-4 см дължина и 1.5-2 см ширина. Обратната страна на листата е червено -виолетова.Стъблата и листата по края  и долната повърхност са покрити с дълги  чевреникави  власинки. Цветовете са събрани в къси  връхни съцветия или единични, ярко сини цветове.
Съвети по отглеждане:


Температура: Умерена. Зимната  минимум 8°С, оптималата 12-13°С.
Осветление: циантос е светлолюбиво, може да се нуждае от малко преки слънчеви лъчи в не особено горещите дни.
Полив: умерено от пролетта до есента- почвата трябва да бъде леко  влажна, през зимата поливането е рядко, почвата да бъде суха.
Торене: от март до август се подхранват сторове за декоративно-листни стайни растения на всеки е седмици.
Влажност на  въздуха: Цианотис не е взискателен  към  влажността на  въздуха.
Пресаждане: Почва - 1 част Торф, 2 части листа, 1 част хумус, 1 част торф земя и 1 част пясък.
Размножаване: стъблени резници през пролетта и семена.Циантос е от същият род като традесканция. Но за разлика от нея, цианотис се вкоренява с резници не много леко. Ако традесканция  може да се вкорени по всяко време, то резниците на цианотиса се вкореняват във вода само през май.
Зимуването цианотиса понася е леко освен в случай, че не можете да го съхранявате при оптимална температура в предела 12-13°С. При обикновенна стайна трмпература през зимата, особено в близост до отоплителната система, растението съхне и може да загине. В случая оросяването не го спасява.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама