parkove.bg / Справочник - Флора / Caryota - Кариота - Палма рибя опашка

Caryota - Кариота - Палма рибя опашка

Родина Индия, Индокитай, Азия, острова Малайския архипелаг. Родът  Кариота включва 12 вида.
Кариота мекаCaryota mitis Нискорастяща, тази палма не достига голяма височина. Много стеблена е и цъфти пищно с перести цветове. За съжаление условията в страната не позволяват подобен цъфтеж. Отличава се с характерен строеж на листата- има като накъсан, а листът поникващ от него наподобява  рибена опашка в домашни условия достига 1.5 м височина.


Грижи: От пролетта до есента палмата се полива редовно със затоплена мека вода. Внимавайте обаче почвата да не подгизне - тя трябва да е добре дренирана и да се подхранва веднъж на 2 седмици с течна тор. След 3-5 години се пресажда. Изберете и по-просторна саксия, тъй като тази палма пуска много издънки.

Съвети по отглеждането:


Температура:умерена през цялата година - 14-18°С, желателное да не е  по-висока. Зимнят минимум за кариота е  13 ако кариота все пак  расте при по високи  температури около 22°С, то и е неоходимо по често пръскане.
Осветление : Светло място, засенчено от слънчевите лъчи. Но не бива да поставяте тази палма на сенчесто място;  през зимата осветлението трябва да бъде много добро.
Полив: честотата на поливане на  кариота, зависи от температурата,  при която се съхранява растението. Но, в общи линии, полива трябва да бъде равномерен пролетта  и лятото, а есента и зимата умерен. Почвата не трябва да бъде силно влажна  иначе почва да прокисва, което се вижда до кафявите крайчета на листата. Не бива да се допуска и да пресъхва почвата.
Торене: извършва се от май до септември всяка седмица със специален тор за палми или всеки течен тор за стайни растения.
Влажност  на въздуха : кариота обича влажният въздух и затова не е лошо  да се оросява  сутрин и вечер, това е особено необходимо, ако се държи в стая с централно отопление..
Пресаждане:не обичат много пресаждането, пресаждането само когато корените запълват цялата саксия и започват да излизат т.т. приблизително на 2-3 години а младите растения през наколко години. Почвата е  - 2 части светла глина, 2 части хумус листа, 1 част торф, 1 част течен оборски тор, 1 част пясък и малко дървени въглища. Добрият дренаж е задължителен.
Размножаване: Семена, но достатъчно трудно - при температура 23-25°С, сеят се през февруари- март, може  да се извършва чрез деление на старите растения.


Проблеми при отглеждането:


Пожълтели листа – от  недостатъчен полив, недостатъчно хранителни вещества  в почвата, излишен калции в почвата, т.т. полива се със твърда вода.
Листата стават бледи – силно,обилно осветление,  а то може да спомогне за заразяванв с червен акар.
Кафяви крайчета на листата – най вероятно  причината е сухият въздух, същото така може да бъде причина и недостатъчният полив, въздействие на студеният въздух или близостта на студените стъкла през зимата.
Кафяви петна по листата – при мокра почва или рязко понижаване на температурата, а също и поливането с много твърда вода.
Кафяви ниски листа – при много палми долните листа на палмите  утмират с възрастта, потъмняват и умират, периодично трябва да ги отрязваме с остър нож.
Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама