Бегония е декоративно-листвена.Всички бегонии имат няколко общи черти. Основният им белег е, че имат мъжки и женски цветове в съцветия. Обикновено стъблата са месести, а листата - асиметрични. Ботаниците разделят бегониите в три групи в зависимост от подземните органи на растението. Групата коренищни имат удебелени стъбла под земята, които се използват за размножаване - най-често видовете от тази група се отглеждат заради листата. Групата на грудковите имат удебелени корени, които се използват за размножаване. Тази група включва видовете с големи цветове. Най-накрая е групата с нишковидни корени - обикновени корени, които не се използват за размножаване. Тази класификация е значима за ботаника. Но на практика е по-добре бегониите да се разделят на групи в зависимост от приложението им - цъфтящи с кратък ефект, листнодекоративни и цъфтящи бегонии.. най разпространени са :  кралска бегония (B. rex), Б. Мэсона (B. mейсън), Б. петниста (B. Макулата),Б.металлическа (B. metallica), Б.Бауэра (B. Бовъри), Б. червенолистна (B. erythrophylla), Б. императорска (B. imperialis) и др.

Begonia serratipetala – Стъблата  отначало са правостоящи, а след това леко наклонени, добре облистени.
Листата са скосени, копиевидни на вид, с назъбени краища. Повърхността на листата е кафяво-зеленас блестящи тъмно кафяви или пурпурно-червени петна. Цветовете са малки,  червено- розови на къси цветоносни стъбла, събрани в рядко съцветие.Растението достига до 50 см.

Сред декоративно-цъфтящите бегонии има вечнозелени растения, които може да се отглеждат в стайни условия през цялата година. Например, вечноцъфтящи бегонии . Едни от най ефектните цъфтящи бегонии са грудковите бегонии, това са саксийни  култури,такива като хибридни бегонии Лорен и Елатиор. Тези растения след като спрат да цъфтят се изхвърлят. Грудковите бегонии цъфтят през лятото и есента (при добри грижи от пролетта до декември), през зимата губят листата си. Есента грудковите  бегонии  започват да преминават  в състояние на покой, поливането се разрежда, а когато листата опадат се прекратява напълно. Грудките се почистват от почвата и се съхраняват в щайга с пясък в прохладно помещение. При зимуването грудките в стаята в саксиите от време на време се поливат но не се допуска влажност


Има също ампелни бегонии от вида B. Tuberhybrida pendula с кичести и обикновенни цветове в бяло,жълто, червено, розово или оранжево.


Грижи за декоративно цъфтящите бегонии

Температура: УмеренА, температура не по –висока от 20°С е неблагоприятна за тези  бегоний. Зимната температура е около  17-18°С, но не малко от  15°С.
Освестление: ярко осветление със задължителна защита от преките слънчеви лъчи в горещите дни. По време на цъфтеж  трябва да имат достатъчно пространство, да не са скупчени и не си пречат. За запазване на правилният им растеж е желателно да се завъртат саксиите.
Поливане : през пролетта и лятото се полива обилно, но без да се залива. Не обичат застоялата вода, както и пресъхването. Водата трябва да бъде мека, престояла. Грудковите саксийни растения през зимата не се поливат, пазят се в суха  торфена почва.
Влажност на въздуха:бегониите обичат  високата влажност на въздуха. Необходимо е периодично оросяване, можете да сложите саксиите на подложки с мокър торф или мъх.
Пресаждане:рано през пролетта грудките се садят в свежа почва. Коренищните бегонии се пресаждат по необходимост, когато саксията стане малка. Почвата трябва да е хранителна –прегоряла тор,листна ихумус с добавена немного хвойнова и речен пясък.
При това, почвата се насипва не до края на саксията за  да има место за израстването на допълнителните корени и тогава да се засипят с почва. Растенията се слагат на слънчеви прозорци и те бързо се покриват с млади листа а след около 40-50 дни се появяват пъпките и цветовете.
Торене : декоративно цъфтящите бегонии е полезно да се подхранят от момента на формиране на пъпките с течна ,комплексна тор за цъфтящи растения веднъж на 2 седмици.
Размножаване: Размножават се със стъблени резници и семена, те освен това  се размножават като се разделят грудките или се разрежат наполовина, така че всяка част да има коренчета. Срязаните грудки се посипват с въглен или сяра. Грудките се садят така,че връхчетата да са над почвата.

Всъщност  от гледна точка на биологията , бегониите се делят на три групи : грудкови бегонии ( напр. Лорен), коренищни ( напр. Баер) и бегонии имаши повърхностна коренова система (напр. Бегия вечноцъфтяща).
Такава класификация обаче не е удобна за обикновенните цветари, затова те са опростили класифицирането на бегониите на декоративно листни и на декоративно цъфтящи.
Бегониите от групата Лорен никога не се пръскат. А бегониите  Баер не само това, а и водата не трябва да попада и на листата


Вредители по бегонията :


Щи тоносни въшки- Въшките се заселват по доната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести.
Мерки за борба : Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса". Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун

Трипс .:Високата температура и ниската влажност способстват за появата на трипс. Много бързо се образуват колонии на долната страна на листата а на пъстрите листа на бегонията да откриеш трипс е трудно.
Мерки за борба :растението трябва да се пръска и при необходимост нееднократно с инсектицид ( фитовер, децис, актелик , инта-вир).


Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с фина паяжина. Отначало повредите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар.
Мерки за борба :Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Фините им мрежи стават видими, когато напръскате листата. Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди.


 
Болести по бегониите

Брашнеста мана : на листата , цветовете, пъпките и филизите се появява бял и сив налеп. Поразените участъци стават кафяви и загиват.
Мерки за борба. Измиите с гъба под топъл душ . при силни поражения напръскайте 0.2% разтвор на фундазол ( 2 мл. /1 л.вода)


Сиво гниене: на листата и стъблата се появяват  кафяви сухи петна. След това се появява сиж налеп. Ако не се  лекува, растението умира.
Мерки за борба : растението се пръска с 0.2% разтвор на бенлат( 2 мл/ литър) или 0.1% р-р на топсин (1 мл/1.л.вода). повторете пръскането след 3 седмици до пълното оздравяване.


Маслени петна ; на листата или стъблата се появятат стъкловидни маслени петна.
Мерки за борба: Като такива  няма! Може само да се опитате да спасите растението като отделите поразените части.Проблеми на израстването

Листата жълтеят или се обезцветяват, цветовете губят оцветяването си – недостатъчен полив или недостатъчно хранителни вещества в почвата. Такива симптоми има и при прекалено ярка светлина или недостатъчна светлина или прекалено ярка слънчева светлина за сянколюбивото растение.
Кафяви , сухи крайчета на листата – прекалено сух въздух в помещението, недостатъчен полив.
Листата бледнеят, меки са на дръжката има размекнати участъци – излишна влага предизвикваща стъблево гниене.
Опадане на листата и цветовете – студено течение,поливане със студена вода, недостатъчна светлина, излишна влага в почвата, висока или ниска температура в помещението.

 


Общи грижи за бегониите
При отглеждането на бегонии заради цветовете е меобходимо да изрежете малките женски цветове които се появяват с ефектните мъжки цветове. Постоянно да се почистват увяхналите цветове. Постоянно да се преглежда за вредители и болести, проветрявайте помещението но без течение.

 


Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама