parkove.bg / Справочник - Флора / Австрийска кордилина - Cordylinу ..

Австрийска кордилина - Cordylinу australis

Семейство агавови.  Това е вечнозелен храст или дървета. Често кордилине  се бърка с драцена и даже с палмата. В културата се разпространяват около 15 вида. Основно са много големи  растения, достигащи на височина няколко метра. В стайни условия кордилине расте бавно и живее при правилно обгрижване много дълго, докато му стига място и светлина.големите екземпляри  се садят в кадуси и се поставят на светло място до прозореца. Тюлената завеса защитава растението от преките слънчеви лъчи, а ако поставите  кардинале  в дъното на стаята,  то няма да му стига светлина и тогава възрастното растение много бързо започва да губи листата си и изглежда голо. В продажба често може да видите кордилине във   вид на вкоренена част от стъблото.


Кордилина южна или австралийска Cordylinу australis –дървото има саблевидни зелени листа, дълги до 1 м и 2-5 см широки.има разновидности с червени или жълти ивици по дължина на листата. Родината е Южна Зенландия. Един от най невзискателните видове коедилин.  

Съвети по отглеждането


Температура: умерена, не по-малко от  15°С,, повечето кордилине предпочитат прохладно презимуване при температура 8-10°С.
Осветление: Светло място, полусянка, не понася преките слънчеви лъчи. Много смятат кордилине как драцена, сянколюбиво растение но всъщност  на тъмно място кордилине ще забави растежа си и ще остане дребна. За да расте и се развива добре и е нужно интензивно осветление. Пъстролитните видове се нуждаят от повече осветление от зеленолистните видове. Ако през лятото светлината е достатъчна, то през зимата кордилине трябва да се постави по близо до прозореца, тъй като през зимата обикновенно светлината е недостатъчна.
Полив: през лятото обилно, а през зимата умерено но имайки впредвид температурата в помещението. Кордилине не понася застояла вода в саксията, иначе растението губи листата си. Но също така не понася и пресъхването на почвата. Кордилине е подходящ за отглеждане на хидропоника, добре се чувства  към поливането в подложката, не се полива отгоре.
Торене: в период на растеж , от април до август през  всеки две седмици. Подхранва се със специален комплексен тор за стайни растения. Можете да използвате Дъга, идеал, Исполин и др.
Влажност на въздуха :кордилине изисква периодично оросяване на листата. Докато растениети е малко трябва да поставите саксията на подложка с вода. Периодично измивайте с топъл душ за отмиете прахта и да освежите растението. Сухи и кафяви връхчета на листата често се получават при кордилине при съхранение в стая с централно отопление.
Пресаждане: през пролетта на всеки две години.
Почвата за кордилине – смес от тежка почва, листна почва, угнил оборски тор или оранжерийна почва с добавен пясък. При пресаждане  на кордилине добавете свежа почвена смес и освен пясък и парченца брезови въглени и 0.5 л тухлени парченца. Парченцата въглени продотвратяват  развитието на гнилостни процеси, а тухлените парченса създават рохкавост на почвата и събират изличната влага, което е много важно, понеже драцените не понасят излишната влага и засточлата вода.
Размножаване: връхни резници (като използвате хетероауксин и подгреете почвата), парченца от ствола с дължина не по малко от 10 см, израстъци.  Ако орежете върха на кордилине, то можете да го поставите в буркан с вода, да добавите няколко парченца дървени въглища и след три месеца се появяват корени и растението се сади в саксия.на местото на среза на върха на майчиното растение се появяват нови филизи от страничните пъпки. За подмладяване на растението ствола под короната се завива с мъх, завързва се с полиетилен и се поддържа влажно. На ствола преди това се прави напречен разрез.


Проблеми на отглеждането


Кафяви връхчета или краища на листата – прекалено сух въздух, студено течение или недостатъчно поливане
Кафяви петна на листата – недостатъчен полив
Листата са усукани, меки с кафяви връхчета – прекалено ниска температура, възможно е денем да е топло а през ноща температурата да пада под нормата.
Листата пожълтяват – при сух въздух, недостатъчно хранителни вещества в почвата ( в частност азот ).
Пожълтяват долните листа – за кордилине е характерно  да губи долните листа, при това листната маса остава във връхната част на растението. Можете да подмладите растението като отрежете и вкорените върха му. Също така към възрастното растение в саксията можете да посадите много по младо, в група те ще изглеждат много ефектно .


Вредители по кордилине


Щитоносни въшки- Въшките се заселват по доната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести.Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса".
Мерки за борба:Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. Напръскаите с инсектицид ( актелик, карбофос, децис).


Трипс – появява се при много висока температура и ниска влажност на въздуха. На долната страна на листата трипс снася многочислена колония а на горната страна на листа се появяват светли точки. В резултат горната страна на листата става сиво-кафява със сребристи облясъци.
Мерки за борба: растението трябва да се напръска,  а при необходимост нееднократно с имсектицид(фитовер, децис, актелик,инта-вир).

Листни въшки- повреждат растението, като смучат растителния му сок,преносители са на вируси. Размножават се бързо. Образуват колонии от долната страна на листата, по цветните пъпки и новите връхчета на стъблата. Най-уязвими са растенията с меки тъкани. Пострадалото растение отслабва и става уязвимо на гъбни заболявания. При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава "медена роса", която възпрепятства нормалната фотосинтеза.
Мерки за борба :При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силнилна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектициди (фитовер, децис, актелик,инта-вир).

 
Кордилине по външен вид много често ги бъркат  с драцена. За ги отличите се налага да извадите растението от саксията. При кордилине корените са бели на цвят при срез и имат издатини или шишарковидни  разраствания а при драцена корените са равни и гладки на цвят от жълто оранжево до светло кафяво.
Кордилине е с широки листа и изисква обилно поливане в периода на растеж за разлика от корделине с тесни листа, тъй като листата изпаряват повече влага.
Корделине много добре се чувстват при периодично разкопаване на горния слой почва в саксията през пролетта и лятото. Това повишава аерацията в почвата. Ако горният слой на почвата в саксията с кордилине е покрит с бяла коричка, то това са утаени соли от водата и трябва да се изземе и замени със свжа, силна почва.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама