parkove.bg / Справочник - Флора / Амарилис - Amaryllis - красивата дама

Амарилис - Amaryllis - красивата дама

Родината на амарилиса е Южна Африка.

 

Съвети по отглеждането


Температура: В период  на вегетация- оптимално 17-23°С. В период на покой луковиците се съхраняват при 10°С.
Осветление: ярка, разсеяна светлина. Засенчване от силната слънчева светлина.  След периода на цъфтеж е необходимо пълноценно слънчево осветление за развитието и узряването на лукувиците.
Поливане: обилно по време на цъфтеж – почвата през цялото време трябва да бъде влажна. В период на покой изисква суха почва.
Период на покой: Амарилиса губи напълно листата си. Прекратява се поливането. През септември – октомври  с приключване на покоя  от луковицата се появява цветонос, а  в края на цъфтежа се появяват и младите листа.
Торове: веднъж на две седмици с течна тор за цъфтящи стайни растения. Подхранването започва  веднага щом пъпките се разпуснат и звършва когато листата започнат да вяхнат.
Влажност на въздуха: ако растението се намира в помещение със сух въздух може леко да се оросят пъпките отгоре,  не бива да се пръскат цветовете и листата, а също и луковицата в покой.
Пресаждане: примерно веднъж на 3-4 години по време на периода на покой. Почвата е 2 част глинеста, хумус, 1 част пясък, 1част листна почва.
Размножаване: с дъщерни луковици по време на пресаждане, семена. Отделните луковички се садят в отделни саксии (12 см)  в приготвената почвена смес , така че 1/3 от луковицата да остане на повърхността . При добри грижи ще цъфнат след  2-3 години.


ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО


След посаждането на луковиците, растението не расте независимо, че условията са добри – извадете лукувицата и я проверете, тя тряба  да бъде здрава и твърда на пипане. Ако в течение на 1.5 месеца след посаждането не порасне, то тя не е жизнеспособна.
На втората година, ако от  луковицата  не расте цветоносното стъбло, това е от недостатъчно подхранване през първата година. Винаги подхранвайте растението докато листата не увяхнат напълно.


Съвети:
Листата на растението стават бледо зелени, поникват цветове- възможно е да не сте ги поливали дълго. По време на цъфтеж се полива обилно, почвата да бъде винаги влажна.
Растението отначало расте добре, а след това изведнъж спира- напълно възможно е да е повредена лукувицата от вредители. Проверете в почвата за личинки и обработете почвата с инсектицид.
Цветовете потъмняват или чернеят- ако е прекалено хладно или влажно. Срежете повредените цветове, а растението изместете на по-топло място.
Цветовете стават  бледи – от силното слънце. Поставете хипоаструма в сянка.
Листата стават много бледи и меки – прекалено влажно е. Направете в саксиите добри дренажи.  Преди следващото поливане дайте на почвата да пресъхне.
Амарилиса не цъфти – ако не е предоставен период на покой, ако в предходната година не е подхранено достатъчно, ако не е поставено на достатъчно светло място, или е прекалено хладно.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама