parkove.bg / Справочник - Флора / Аглаонема променлива -Aglaonema ..

Аглаонема променлива -Aglaonema commutatum


Аглаонема Aglaonema

 Семейство Araceae. Родината и е Южна Америка. Аглоанема е родственица на  Дифенбахия и затова много прилича на нея. Отличават се само по тесните листа. Размерите на Аглаонема са значително по-мали от тези на дифенбахия, а самото растение има формата на храст. Освен това,  Аглаонема цъфти достатъчно дълго и образува плодове. Това е едно от най - подходящите растения за хидропонно отглеждане.

Аглаонема променлива Aglaonema commutatum – Храстовидно растение с правостоящи  стъбла. Листата са продълговато - елепсовидни или пиковидни. Имат дължина около 20 – 30 см  и 5 – 10 см ширина.  Няколко сорта имат разнообразна и пъстра окраска.  При цъфтене образуват до 6  цветоноса с дължина до 20 см.  Съцветието е покрито със светло зелено покривало, дълго 5-6 см.


СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО:

Температура:  много добре се развиват на топло, не по-малко от 22-23°C. Не понасят течение.
Осветление: през лятото е необходима сянка от преките слънчеви лъчи, зимата добро осветление.
Поливане: Обилно през пролетта до есента, а през зимата умерено. За поливане да се използва само отстояла вода със стайна температура  или топла.
Торене: От началото на м.март до края на м. септември на всеки две седмици се похранват  със специални торове за стайни растения, несъдържащи вар. Например Азалиеви, Цвете и т.п.
Влажност  на въздуха: обича влажният въздух, изисква периодично оросяване и измиване на листата. Преди пръскането се убедете, че в стаята е топло и не духа от никъде, може да навредите на растението.
Пресаждане: тъй като аглонема расте много бавно, то присаждайте я по необходимост – младите  през година, а по старите на 3 год -  през 2- 3 години, през пролетта. Садят се в широки, но не високи саксии. Почва 2 части торф, 1 част лист, 1 част хумус и 1 част пясък. В почвата е добре да добавите и малко дървени въглища и тухлени трохи. Добре расте и  още по-добре цъфти аглаонема в тесни саксии.
Размножаване:  През пролетта и лятото  връхните и стъблените калеми, а също и присадките се отделят, порасналите с няколко листа и коренчета.


ПРОБЛЕМИ НА ОТГЛЕЖДАНЕТО
Кафяви краища на  листата, набръчкани листа или завити - пресъхнала почва, прекалено сух или хладен въздух.
Пожълтели краища на листата – при поливане с твърда, хлорирана вода и недостатъчно светлина.
Сухи, кафяви крайчета на листата – от недостатъчно влажен въздух, все пак аглаонема е растение на влажните тропически гори. Необходимо е да се  повиши влажността около растенията. Причина може да бъде недостатъчно хранителните вещества в почвата или от техният излишък. Спомнете си за това когато пресаждате цветята.
Загуба на оцветяването – прекалено ярка светлина или  попадането на пряка слънчева светлина върху листата.

Насекоми и болести:

Червен акар – появява се при прекалено сух въздух – на стъблата се появява паяжина,листата стават отпуснати и падат.
мерки за борба : растенията се измиват със сапунена гъба под топъл душ. Периодично се пръскат. При силни поражения аглаонема може да се напръска с 0.15% разтвор на Актелик ( 1- 2 мл на литър вода).


Галова нематода – микроскопични кръгли червейчета, които живеят в почвата и увреждат корените на растението, увредените корени на  растенията не могат да поемат достатъчно вещества и постепенно умират.

Мерки за борба:
За съжаление, заболелите от галова нематода  растения трябва да се унищожат, но ако пораженията по корените са все още малко , можете да опитате следното : извадете растението от саксията, унищожете почвата, измийте корените и изрежете удебеленията. Използвайте нова саксия.

Растенията се измиват със сапунена гъба под топъл душ. Периодично се пръскат. При силни поражения аглаонема може да се напръска с 0.15% разтвор на Актелик ( 1- 2 мл на литър вода
Листни въшки: те също по някога нападат аглаонема. Те повреждат листата от вътрешната им страна . Повредените части се обезцветяват , листата се навиват, пожълтяват и опадват.
Пръска се с Дерис,Фитоверт, Децис.Актеллик,Инта- вир. При силни поражения  се повтаря обработката.
Сиво гниене: появява се при ниска температура, повишена влажност, лоша вентилация – на повърхостта на листата се появява сив налеп.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама