parkove.bg / Справочник - Флора / Агапантус - Agapanthus (Африканска ..

Агапантус - Agapanthus (Африканска лилия)

Семейство лилиеви. Тяхна родина е Южна Африка. Многогодишно тревисто растение с лентовидни, дълги листа достигащи до 50  см. Цъфти през лятото до късна есен. На високо стъбълце се разтваря синьо съцветие. Най-добре цъфти на слънце, понася и по- сенчести места. Отглеждането на това растение не е трудно, ако можете да съхраните растението през зимата на прохладно масто. Необходимо е да се засажда растението в голяма саксия или кашпа, тъй като то е доста голямо. Красивият Агапантус е украшение за стаята, балкона или стълбището. При подхранване с торове големите растения в кашпи при цъфтеж  имат от 20 до 200 чадърообразни  свело сини съцветия.

 

 СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

Температура: Умерена.През зимата 10-12°С, минимум 6°С.,
Осветление: Светлолюбиво, понася полусенчест места, но през зимата няма да цъфне.
Полив: В период на растеж почвата трябва да бъде винаги влажна, много рядко се полива през зимата.
Подхранване: От началото на м.май до края на м.август  се подхранва веднъж месечно със специални торове за цъфтящи стайни цветя. На всеки 2 седмици, може да използвате Дъга или Идеал или подобни.
Влажност на въздуха:  Не се нуждае  от оросяване, но при много сух въздух в помещението може да бъде нападнат от червеният  акар.
Пресаждане:  Не се нуждае от пресаждане докато не дойде време да се раздели храста  или растението не започне да излиза от кашпата.  Средно се получава пресаждане през 3-4 години. Месестите корени по време на пресаждане не бива да се увреждат. Почвата е 2 части глинесто торфена, 2 части хумус, 2 части горска почва и 1 част пясък. Добрият дренаж е задължителен.
Размножаване:  Храстът се дели след приключване на цъфтежа, цъфти от 5 до 6 год,  или чрез семена

 

Забележки:

В превод от гръцки език  Агапантус означава Любовно цвете.

Агапантус е много чувствителен към изобилното поливане. При силна влага  в почвата  листата пожълтават и опадват. Затова, дренажът в широката саксия е задължителен, а в почвата се добавя парченца дървени въглища.

Агапантус расте добре на слабо кисели почви. Наличието на вар във водата  води до замърсяване на почвата. Затова,  щом се появи на повърхността на почвата  бяла коричка  или налеп, горният слой земя се заменя със свежа почва. Полива се с чиста, престояла, дъждовна и топла вода.

От насекомите при стайните растения, Агапантус е най-застрашен  от щитовидната въшка и червеният акар. Листата  съхнат  в този случай и падат. При установяването на  който и да е вредител  е необходимо да се измие с гъба, напоена с домакински сапун и да се почисти паяжината. След това растението се пръска с  Актелик 0,15% ( 1-2 мл на 1 л.вода). Пръска се от всички страни на листата.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама