parkove.bg / Справочник - Флора / Адиантум - Adiantum (Венерини коси)

Адиантум - Adiantum (Венерини коси)

Семейство папратови.Това е е една от най-красивите видове папрат с ажурни, светло-зелени, перести листа, разположени на тънки жилави стъбла. Някои видове листа са украсени в жълто-зелен цвят, а други имат светло и червено украсяване. Адиантът е нежно растение и изисква много повече  внимателни грижи, отколкото например нефролепис. Крехките вейчици не бива да попадат под преките слънчеви лъчи. Най-доброто място за адиантът не е на прозореца, и ако попадне там, то трябва да е на север, непосредствено около прозореца или зад тюлена завеса.  Дренажът в саксията трябва да бъде много добър.  Адиантът не понася прохладни помещения и течения. Проблеми могат да възникнат при попадане на вредители върху растението. Проблемът е в това, че Адиантът не понася  пръскане със защитни химически вещества.

СЪВЕТИ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО

Температура:Т емпературата по време на активният растеж не трябва да превишава 20 °C, а по време на периода на покой -15 °C. Не понася течение.
Осветление: Лек полумрак, зиме и лете защита от пряка слънчева светлина. Ако адиантът  е поставен на  прекалено тъмно място неговите вейки стават изсветлели, губят хлорофил.
Поливане: Поливането трябва да се извършва периодично, но в никакъв случай да не се преполива. Самото поливане се извършва като се постави саксията в съд с вода- корените не трябва да изсъхват нокога. Водата за поливане трябва да бъде престояла, мека със стайна температура.
Подхранване: Адиантумът реагира много зле на високи дози торове, затова  подхранване се извършва само от май до септември, само веднъж на месец с комбиниран минерален тор, препоръчителната доза е ½ от дозата на други стайни растения. Торът не трябва да съдържа вар.
Влажност на  въздуха: Адиантумът се  нужде от влажност на  въздуха, около 60%. При сух  въздух растенията  могат  да загинат. Адиантът Радди е най-подходящ за отглеждане в терариум. Други видове е по-добре да поставите на широки, плитки саксии, насипани с керамзит или чакъл и върху подложка..
Полива се почвата в саксията и се налива вода в подложката на саксията. Ако наблизо има радиатор за отопление, то той трябва винаги да бъде покрит с мокра кърпа.
Присаждане: За тези растения е нужна рохкава почва със слабокиселинен ефект.
Почва – 1 част- горска,2 части- торф. 0.5 части хумус и 1 част пясък. Присаждат се всяка година. Не понасят присаждане в големи саксии.
Размножаване:Размножаването на Адиантума се извършва основно при разделянето на  старите храсти.Проблеми при отглеждането:

Листата жълтеят и по тях се получават кафяви петна- прекалено висока температура в помещението, повече от 25°C  не е препоръчителна за папратите. С повишаване на температурата, необходимо е да се увеличи и влажността.Причините могат да бъдат и непостоянно или недостатъчно поливане
Листата жълтеят, растението расте много слабо –прекалено ниска влажност в помещението, на близо до отоплителна система е.
Листата са бледи, полупрозрачни, слаби- това е от  силно интензивно слънчево осветление.
Листата са бледи или неясни,к раищата им жълтеят или се навиват,  растението не расте или расте слабо- недостатъчно подхранване, прекалено малка или голяма саксия.
Листата могат да пожълтяват, покафеняват, завиват се и опадват. Младите листа вяхнат и изсъхват- или е много ниска температурата  в помещението, от въздействието на хладно течение, поливане с хладка вода или поливане с твърда и хлорирана вода.


Вредители по Адиантума


Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с фина паяжина. Отначало вредите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Фините им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба: Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди.напръскайте с разтвор на актелик

Понякога по Адиантума се появяват листни въшки и го унищожават. Те повреждат  листата от долната страна  на леторастите. Повредените части се обезцветяват, пожълтяват, къдрят се и падат.
Пръскаме с, Derris, fitovermom, Decis, Аktellikom, INTA-Веер. След изсъхване на разтвора изплакваме листата в чиста топла вода.
.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама