Семейство Акантови са двусемеделни растения.Основно са треви, ниски и високи храсти. Понякога израстват в неголеми дървета. Можем да ги срещнем като Акантови лиани, сухоустойчиви или блатни растения. При много растения от вида акантови  има специален природен механизъм за изхвърляне на плодовете и семената-втвърдяващи се, еластични израстъци като кукички на стоножка. В природата са разпространени около 2600 вида  от това семейство. Имат доста широко разпространение- тропическите и субтропическите райони на всички континенти.Много  видове от сем.Акантови са получили  своето признание като стайни, а още по-често и като оранжерийни растения. Акаунтовите стайни украсяват като декоративно-листни, а и като декоративно цъфтящи цветя.


За успешното отглеждане на отделните сортове, повечето акантови растения се нуждаят от топлина. Зимните температури за много от тях през зимата  не могата да паднат под  15°С.
Необходимостта за много от растенията на сем.акаунтови се характеризира с „Ярка разсеяна светлина”. При това, някой от тях изискват пряка слънчева светлина, като например Белопероне. Други  като Фитонията  например, губят окраската си от силната светлина.
Цветята от сем.Акантови, като повечето тропически растения обичат влажнят въздух. Засаждат се в неголеми саксии и се поставят  в подложки  с мокър пясък  и дребни камъчета. Поливането като правило през лятото е обилно, а през зимата умерено. Но при всички случаи, почвата винаги е леко влажна.

Съвети :


Основният проблем при отглеждането на растения от сем.Акантови е свързан с нарушаването на поливният режим. Ниската влажност на въздуха и недостатъчното слънчево осветление  през зимата. Фитонията например е толкова взискателна към влажността на почвата и въздуха и затова най-често се отглежда в оранжерии. Особено ефектно изглеждат  няколко сорта Фитония, с различно оцветяване на листата, посадени в една саксия.
С много голямо внимание трябва  да се отнасяме към адаптацията на растенията от това семейство към  слънчевата светлина. От жаркото предиобедно слънце по листата се получават изгаряния. В същото време мнозинството от растенията предпочитат източно или северо-западно изложение на прозореца.За опасността от вредители
На  първо място трябва да имаме впредвид червените  акари и щитоносните въшки.Тяхното повяване като правило е свързано с останалите растения в помещението и ниска влажност при висока температура.
Следва да отбележим,че акантовите, като всички топлолюбиви  растения са много чувствителни  на резките температурни амплитуди и студени течения.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама