parkove.bg / Справочник - Флора / Жасминовидната гардения - Gardenia ..

Жасминовидната гардения - Gardenia jasminoides

 

Като стайно растение Жасминовидната гардения (Gardenia jasminoides) е храстче от семейство Маренови. Тя идва от Япония и Китай. През цялата година гарденията се кипри с блестящи, сякаш току що измити и лакирани, големи кожести листа. Между тях от юли до октомври се появяват ефектни засукани пъпки-свещи  и големи бяло-кремави мъхести ароматни цветове, които си съперничат с розата по красота и аромат. Дори един-единствен цвят може да напълни вашето жилище с прекрасното си благоухание. Но както всяка красавица, гарденията е взискателна и капризна. Трябва да знаете какво й харесва и ако съумеете да й угодите, тя ще ви дари с щастието да се наслаждавате на цялата й красота

Съвети по тоглеждане

Температура и поливане: Тя е любителка на топлината, светлината и слънцето. Гарденията се чувства комфортно само в температурните граници от 15-24 градуса, тогава на силните облистени филизи се образуват множество цветни пъпки. Повишената или понижена температура, резките колебания на температурата могат да предизвикат опадане на пъпките. Трябва да се полива с топла и мека вода умерено, почвата трябва винаги да е леко влажна, желателна е и висока влажност на въздуха. През зимата трябва да се напоява рядко. През цялото време, освен в периода на цъфтеж, трябва често да я напръсквате.

Размножаване: Гарденията  се размножава чрез резници във вода или в леко загрята почва, а пръскането на резниците може да ускори работата. Особено бързо ускорение може да се получи през пролетта.

Торене: В период на активен растеж от март до август на всеки две седмици се подхранва с течни торове за стайни цъфтящи растения (калиеви торове). Дозата се прилага на ½ от препоръчаната. Два пъти за пролетно- летния период се внасят желязосъдържащи съединения, което понижава нивото на рН  в почвата.

Пресаждане: През пролетта , на всеки две години. Гарденията не понася почва съдържаща вар, тя се нуждае от  от кисела почва с рН 4,5-5.5. Почва – 1ч хумус, 1 ч хвойна, 1ч листна, 1 чторф и 1ч пясък. добрият дренаж е задължителен. От продаваните подхожда почвата за азалии.

Съвети

За да бъде пищен храстът на гарденията, e необходимо да се регулират дължината на издънките чрез резитба, след цъфтежа и при пресаждането през февруари. Пожълтяването на листата може да се предизвика и от неправилно подбрана почва. За гарденията киселинността на почвата не трябва да превишава 5.0. Субстратът трябва да съдържа торф, пясък, иглолистна, чимова и широколистна почва (1:1:1:2:1), необходимо е два пъти в месеца да се полива с много слаб кисел разтвор (няколко капки лимонов сок на 1 литър вода) или вода с разтворен в нея торф.

Листата бледнеят, старите листа постепенно пожълтяват, растението се рзвива зле, не цъфти- недостатъчно осветление, гарденията  изисква много светло място със засенчване от преките слънчеви лъчи., подхранва се по време на целия пролетно летен период.

Листата вяхнат, листата и пъпките падат , ако в помещението е прекалено хладно – не се допуска по ниска температура от 15°C.

Листата жълтеят и падат и падат дори- при недостатъчен полив, почвата трябва да бъде през цялото време леко влажна,поливане с хладка вода.

Гардения не цъфти или цъфти лошо – ако е посадена в почва съдържаща вар и не е достатъчно кисела. Ако поливате с твърда вода. Ако температурата е по ниска от 16°C или повече от 22°C, ако е сух въздуха в помещението, недостатъчно светло, недостатъчно хранителни вещества в почвата или са в излишък.

Вредители

Много често гарденията е подложена на нападения  от вредители, това са листните въшки,трипс, щитоносна въшка и червеният паякообразен акар. Поразеното от вредителите растение расте лошо, не цъфти или губи пъпките и цвтовете си, нерядко листата жълтеят и падат. При поражения от трипс на горната страна на листата можете да забележите  светли сиви точици – следи от убождане, нападналите растението листни въшки  обикновенно унищожават върховете на клончетата и пъпките като образуват лепкаво вещество. Ако гарденията е нападната от червенията паякообразен акар то листата изсъхват а под тях и в междувъзлията се образува паяжина, самите насекоми е много трудно да се забележат. Растенията нападнати от щитоносна въшка  на горната и долна страна на листа  са видими кафяви точици- кръгли или овални. При откриване на вредителите  задължително се опръсква растението с инсектицид (фитовер, децис,актелик,инта-вир).При неголеми поражения е достатъчно едно опръскване, но ако заразата се увеличи повторете 3 пъти обработката със седмичен интервал.Добави коментар

 

Няма добавен коментар. Бъдете първият който ще коментира.

 

За да можете да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител.  ► Регистрация

потребител:
парола:

 

Контакт | Помощ | За нас | Условия за ползване | Пощ@ | Системни ресурси | Реклама